Parlamentul de la Barcelona a votat independenta regiunii Catalonia fata de Spania
Externe

Parlamentul de la Barcelona a votat independenta regiunii Catalonia fata de Spania

Catalonia și-a proclamat independența. Parlamentul de la Barcelona a votat, vineri, o declarație prin care declară independența regiunii Catalonia față de Spania. Decizia a fost luată cu 70 de voturi pentru, 10 împotrivă și două abțineri. Deputații catalani care se împotrivesc independenței au ieșit din sală și nu au participat la vot. Replica Madridului a sosit în scurt timp: se va aplica articolul 155 din Constituție, care prevede de facto o preluare a controlului central asupra regiunii care deocamdată se bucura de autonomie.

Rezolutia adoptata de Parlamentul catalan declara ca regiunea devine un „stat independenta sub forma unei republici”, inainte de a intona imnul partizanilor independentei, in absenta celei mai mari parti a deputatilor de opozitiei. Zeci de mii de catalani aflati pe strazile Barcelonei au izbucnit in urale.

Catalonia nu este la primele tentative de rupere de guvernul central. Dar executivul sau nu a ajuns niciodata atat de departe. Ultimul episod vine de acum 80 de ani.

In 1934, in 6 octombrie, presedintele guvernului autonom al Cataloniei, Lluis Companys, proclama un „stat catalan in cadrul unei republici federale a Spaniei”.

Raspunsul guvernului central nu s-a lasat asteptat: comandantul militar din Catalonia a proclamat starea de razboi. Confruntarile s-au soldat cu 46 pana la 80 de morti, potrivit diferitilor istorici.

Drapelul Spaniei a fost dat jos de pe Parlamentul catalan. În acest timp, la Madrid este programata o primă reuniune de urgență a Guvernului, care va fi urmată la ora 19:00 de o alte reuniune – extraordinară – a Executivului.

Independența declarată anterior unilateral de Catalonia intervine la aproape o lună de la controversatul referendum pe această temă desfășurat la 1 octombrie. La scrutin au participat numai 43 la sută dintre alegătorii Cataloniei.

Sustine hotweek.ro cu un Like in social-media

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti citi si pe FacebookTwitter sau Google Plus

Stiri pe aceeasi tema

Germania ar urma sa intre in lockdown, o parte dintre magazine se vor inchide

Teodora Badescu

Lira sterlina, in cadere libera! Panicati, investitorii cauta refugiu in active sigure

Cristiana Petrariu Bota

Cine preia Casa Alba daca Donald Trump si Mike Pence se imbolnavesc

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult