Parlamentul de la Londra a votat un amendament care ii permite sa preia controlul asupra Brexit. Parlamentarii ar puta vota indicativ, miercuri, un nou referendum sau chiar anularea iesirii din UE

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota martie 26, 2019 20:04

Parlamentul de la Londra a votat un amendament care ii permite sa preia controlul asupra Brexit. Parlamentarii ar puta vota indicativ, miercuri, un nou referendum sau chiar anularea iesirii din UE

BREXIT – Parlamentul de la Londra a votat, luni seara, un amendament care le permite sa influenteze procesul Brexit, un nou afront adus Guvernului condus de Theresa May, dupa ce prim-ministrul a repetat ca se opune acestei posibilitati. 

Acest amendament, pentru care 329 de parlamentari au fost pentru si 302 impotriva, le permite sa organizeze, miercuri, o serie de voturi indicatoare asupra formei pe care trebuie sa o ia Brexit-ul: mentinerea in piata unica, un nou referendum, chiar anularea iesirii din UE, transmit Reuters si AFP.

Parlamentarii britanici au decis sa ia o masura fara precedent pentru a incerca sa gaseasca o metoda de compromis in impasul cu Uniunea Europeana, mai exact pentru a gasi alternative la acord care ar putea obtine aprobarea Parlamentului. 30 de parlamentari conservatori au votat astfel impotriva Guvernului.

Votul a avut loc in timp ce premierul Theresa May cauta sprijin pentru a obtine votarea acordului sau de divort negociat cu Bruxelles-ul, respins masiv de doua ori de deputati, dar de care depinde iesirea ordonata din Uniunea Europeana la 22 mai.

Stirile zilei: Parlamentul European a votat pentru renuntarea la ora de vara. Cand se face ultima ajustare a ceasurilor

Britanicii din Romania asteapta cu infrigurare deznodamantul in problema Brexit. Consul: Statutul lor va fi asemanator cu cel al romanilor de dinainte de aderarea la UE

Theresa May a anuntat ca nu are sprijin parlamentar pentru a supune la vot acordul Brexit

Comisia Europeana a anuntat ca a incheiat pregatirile in cazul unui Brexit fara acord

Romanii pot primi drept de sedere in Marea Britanie dupa Brexit in functie de vechimea lor in tara. Avalansa de solicitari de pasaport la Ambasada Romaniei din Londra

Amendamentul votat a fost propus de parlamentarul conservator Oliver Letwin, dupa ce Theresa May a recunoscut ca inca nu exista suficienta sustinere in Parlament fata de acordul negociat cu oficialii UE.

Votul de luni seara este un “precedent periculos”, a reactionat Ministerul insarcinat cu Brexit-ul intr-un comunicat, relateaza AFP.

“Acest amendament rastoarna echilibrul dintre institutiile noastre democratice si creeaza un precedent periculos si imprevizibil pentru viitor”, a reactionat ministerul.

Trei secretari de stat din Guvernul condus de premierul Theresa May au demisionat, luni seara, in dezacord cu strategia sa legata de iesirea din UE, intr-o seara tensionata, relateaza AFP.

Este vorba despre Richard Harrington (Industrie), Alister Burt (Externe) si Steve Brine (Sanatate).

Richard Harrington a reprosat Guvernului in scrisoarea sa de demisie ca “joaca ruleta” cu “vietile si mijloacele de subzistenta ale unei mari majoritati a poporului nostru”, din cauza “esecului sau de a garanta un acord” de iesire.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.