Parlamentarii din Marea Britanie au adoptat, marti, un proiect de lege controversat al premierului Boris Johnson, care revine partial asupra prevederilor convenite in acordul Brexit cu UE. Proiectul a fost adoptat la a treia lectura cu 340 la 256 de voturi, cu o majoritate de 84 de voturi, transmite The Independent.
Votul vine intr-un moment in care au loc discutii tensionate intre Londra si Bruxelles despre viitorul relatiilor bilaterale comerciale.
In pofida disensiunilor din tabara conservatoare aflata la guvernare, acest proiect de lege care contravine dreptului international a fost aprobat marti seara in a treia lectura de deputatii britanici cu 340 de voturi pentru si 256 impotriva, deschizand calea examinarii textului in urmatoarele saptamani in Camera Lorzilor.
In ciuda ingrijorarilor ridicate de conservatori, listele de vot au aratat ca niciun deputat din partid nu a votat impotriva legislatiei, in timp ce fostul premier Theresa May s-a abtinut.
Pe masura ce noua runda de negocieri dintre Londra si Bruxelles s-a reluat marti, ministrul german, Michael Roth, a avertizat ca prevederile arunca o „pata neagra” asupra negocierilor comerciale dintre Marea Britanie si UE.
Ultima ora: Marea Britanie inregistreaza un record de cazuri de coronavirus, a crescut si numarul mortilor
Proiectul de lege a fost criticat si de fiecare fost prim-ministru in viata, inclusiv de doamna May, care a spus saptamana trecuta ca nu poate sprijini legislatia si a sustinut ca proiectul de lege privind piata interna ar cauza „daune nespuse” reputatiei Regatului Unit.
Proiectul de lege a fost criticat de fostii premieri ai Marii Britanii, inclusiv de Theresa May, care a spus saptamana trecuta ca nu poate sprijini acest act legislativ si a sustinut ca proiectul de lege privind piata interna ar cauza „daune imense” reputatiei Regatului Unit.
„Sunt extrem de ingrijorata ca un guvern conservator este dispus sa incalce un acord international semnat cu buna-credinta si sa incalce dreptul international”, a declarat ea parlamentarilor.
Avertisment UE privind modificarile dorite de Boris Johnson
Recent, presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis un avertisment Marii Britanii, dupa ce premierul Boris Johnson si-a exprimat intentia de a modifica unele angajamente asumate in cadrul acordului Brexit. Ea a declarat ca acordul privind retragerea Marii Britanii din UE, semnat in ianuarie, nu poate fi “modificat unilateral, ignorat”, intelegerea agreata in detaliu de ambele parti fiind “o chestiune de drept, de incredere si de buna credinta”.
„Acest acord de retragere a durat trei ani sa fie negociat si am lucrat fara incetare la el. Rand cu rand, cuvant cu cuvant. Impreuna am reusit. Rezultatul garanteaza drepturile noastre cetatenesti, interesele financiare, integritatea pietei unice si, in mod crucial, Acordul din Vinerea Mare. UE si Regatul Unit au agreat impreuna ca era cea mai buna si singura modalitate de asigurare a pacii pe insula Irlandei. Nu vom da niciodata inapoi la acest lucru. Nu poate fi modificat unilateral, ignorat sau sa nu i se mai aplice dispozitiile. Este o chestiune de drept, de incredere si de buna credinta. Increderea este fundatia oricarui parteneriat puternic”, a afirmat ea in discursul privind starea Uniunii, sustinut in Parlamentul European.
Declaratiile sale survin dupa ce premierul britanic Boris Johnson a propus un controversat proiect de lege care revine asupra unor angajamente asumate in cadrul acordului privind Brexit-ul, in special in ceea ce priveste protocolul menit a evita intoarcerea la o frontiera intre Irlanda si Irlanda de Nord.