15.9 C
România
18 septembrie 2021
Parlamentul European da cu Romania de pamant. Rezolutia adoptata la Strasbourg critica Guvernul roman privind functionarea justitiei si independenta presei
Breaking News Politica

Parlamentul European da cu Romania de pamant. Rezolutia adoptata la Strasbourg critica Guvernul roman privind functionarea justitiei si independenta presei

O rezolutie a Parlamentului European privind statul de drept in Romania a fost votata azi la Strasbourg cu o mare majoritate. Raportul MCV este adoptat tot azi. Rezolutia critica guvernul roman privind functionarea justitiei si independenta presei, intre altele. Raportul MCV mentioneaza aceleasi probleme.

Astfel, Parlamentul European a adoptat rezolutia nelegislativa privind statul de drept in Romania, prin care se declara “profund preocupat de revizuirea legislatiei judiciare si penale” din tara noastra. Documentul a fost adoptat cu 473 voturi pentru, 151 de voturi impotriva si 40 de abtineri.

O gama larga de probleme este cuprinsa in rezolutia Parlamentului European: modificarea legilor justitiei, finantarea ONG-urilor , libertatea presei, reprimarea brutala a manifestatiei diasporei din 10 august, toate acestea sunt mentionate.

In text se afirma “profunda preocupare” a eurodeputatilor fata de reforma legislatiei judiciare si penale din Romania si “condamna interventia violenta si disproportionata a fortelor de politie in timpul protestelor de la Bucuresti” din luna august.

Dar Parlamentul European vizeaza aici un scop mai larg, anume acela de a combate coruptia si derivele in toata UE. Astfel, textul deplange renuntarea la publicarea unui raport al Comisiei Europene, ultima data aparut in 2017, care analizeaza nivelul de coruptie in toate statele UE.

Rezolutia a fost dezbatuta de Parlamentul European in data de 3 octombrie, cand – contrar asteptarilor -nu fusese inca redactata. De altfel, ea poate exercita doar o presiune politica.

In paralel, tot marti 13 noiembrie, Comisia Europeana, reunita si ea la Strasbourg, adopta rapoartele MCV ale Romaniei si Bulgariei.

Comisia a prevenit ca in acest an raportul MCV va mentiona toate ingrijorarile exprimate mai mult sau mai putin clar de Bruxelles in ultimele luni.

Acesta nu va fi ultimul MCV nici pentru Romania si se pare ca nici pentru Bulgaria.

Stiri pe aceeasi tema

Liviu Dragnea a mers la DNA, mai multi membri social-democrati au venit sa-l sustina

Cristiana Petrariu Bota

Guvernul Dancila a primit votul de investitura in Parlament. Ministrii depun juramantul la Palatul Cotroceni

Ioana Badulescu

Ponta: Gardul scoate Ungaria din Europa si nu rezolva problema refugiatilor

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult