Participantii la fondurile de pensii din Pilonul II se vor putea retrage inainte de termen, dupa 5 ani de participare

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu decembrie 18, 2018 22:41

Participantii la fondurile de pensii din Pilonul II se vor putea retrage inainte de termen, dupa 5 ani de participare

Participantii la fondurile de pensii administrate privat din Pilonul II se vor putea retrage inainte de termen pe baza de cerere, incepand de anul viitor, dupa minimum 5 ani de participare, iar comisionul de retragere inainte de termen este de 2% din valoarea activelor cuvenite, a anuntat, marti, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

Participantii la Pilonul II de pensii administrate privat se vor putea retrage, dupa minimum 5 ani de participare, dar vor trebui sa plateasca un comision de retragere de 2%, potrivit ministrului Finantelor.

”O persoana, participanta la un fond de pensii, se poate retrage, pe baza de cerere individuala, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond. La momentul in care persona respectiva se retrage inainte de deschiderea dreptului la pensie privata, activele cuvenite se transfera participantului respectiv cu un comision de retragere reprezentand 2% din aceste active. E normal, te retragi inainte de momentul planificat initial”, a declarat Teodorovici.

Teodorovici a anuntat largirea sferei de investitii pentru fondurile de pensii private, acestea putand sa investeasca de anul viitor si in proiectele de parteneriat public-privat.

Totodata, ministrul a anuntat o scadere a comisonului de administrare.

”Comisionul de administrare, care este astazi 2,5%, va scadea la 1%. (…) O mare parte din activitate, stim foarte bine, Casa Nationala de Pensii o desfasoara. Aceste comisioane, timp de 10 ani, care au avut o valoare foarte mare, sa fie reduse in beneficiul participantilor la Pilonul II”, a spus ministrul Finantelor.

Al doilea comision, de 0,05% lunar din active, se modifica in functie de performanta fondului respectiv, potrivit ministrului.

Activele estimate la final de 2018, administrate de Pilonul II si Pilonul III, sunt de 10,9 miliarde de euro. Din total active, aproape 20% sunt investite in actiuni listate. Pilonul II, infiintat in 2008, are un randament mediu, anualizat de la lansare pana azi, de 8,43%.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.