-1.5 C
România
28 noiembrie 2020
Partidele politice se vor putea infiinta cu mai putini membri
Politica

Partidele politice se vor putea infiinta cu mai putini membri

Partidele politice din Romania se vor putea infiinta cu mai putini membri. Asta dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a declarat neconstitutional articolul care stabileste numarul minim de persoane la cel putin 25.000 pentru fondarea unui partid politic. Astfel, prevederea din lege care impune numarul minim de membri fondatori care trebuie sa fie prezenti pe lista cu semnaturile de sustinere pentru inregistrarea unui partid politic nu mai poate fi aplicat. Exceptia de neconstitutionalitate a fost semnalata de Partidul Pirat Romania.

Decizia a ost luata de judecatorii Curtii Constitutionale cu majoritate de voturi. Este vorba de dispozitiile art.19 alin. (3) din Legea partidelor politice nr.14/2003, care – iata – acum incalca Legea fundamentala a tarii.

Te-ar putea interesa si: PMP vrea o lege privind „reintoarcerea” la votul in doua tururi de scrutin pentru primari si presedintii de consilii judetene

Ce prevede textul de lege declarat neconstitutional: :Lista semnaturilor de sustinere pentru inregistrarea unui partid politic trebuie sa cuprinda cel putin 25.000 de membri fondatori, domiciliati in cel putin 18 din judetele tarii si municipiul Bucuresti, dar nu mai putin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judete si municipiul Bucuresti”.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata de Petru Cristian Bulumac, Ionut Valentin Cucu, Claudiu Nicolae Marginean, in calitate de membri fondatori ai Partidului Pirat Romania.

HotWeek.ro iti recomand si: Sondaj INSCOP: Cu cine ar vota romanii, daca duminica ar fi alegeri parlamentare

 

Stiri pe aceeasi tema

Victor Ponta: Am promis un milion de locuri de munca pana in 2020. Vom indeplini acest obiectiv

Cristiana Petrariu Bota

Daniel Constantin: Toti secretarii de stat ai ALDE au demisionat

Cristiana Petrariu Bota

Atanasiu: PNL va vota pentru ridicarea imunitatii lui Nicolescu, Sova si Valcov. Vom filma votul

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult