De ce cumpără românii atât de multe alimente? Explicaţia este data la RFI de Cristian Paun, profesor la Academia de Studii Economice din Bucuresti (ASE). România va avea şi mai multe hypermarketuri anul acesta decât în 2015, iar afacerile din retail vor creşte cu 7% în 2016, peste media europeană de 1%, potrivit unui studiu GfK. Asta în ciuda faptului că puterea de cumpărare a românilor este printre cele mai mici de pe continent.
Totusi, cum se explică acest paradox? „Românul, sărac fiind, cu foarte puţine venituri nu prea poate economisi şi atunci ce-şi spune, măcar mănânc bine, măcar îmi asigur un anumit trai decent la nivelul familiei mele”, explică Cristian Păun, profesor la ASE.
„Dacă ne uităm pe cifre şi pe statistici, România încă este în spatele ţărilor civilizate vizavi de accesul la acest tip de serviciu de comercializare a bunurilor de consum. Este foarte bine că aceste supermarketuri se înmulţesc. În principiu, ele au început să se înmulţească mai ales în zone unde nu există o saturaţie foarte mare de supermarketuri, nu există o concurenţă foarte mare de supermarketuri, adică practic se apropie mai mult de un număr tot mai mare de români”.
Mai multe stiri Economice poti citi aici
„Este foarte bine că acest sector se dezvoltă, pe de o parte pentru că românii pot consuma mai uşor şi mai accesibil produsele de care au nevoie. Pe de altă parte, faptul că aceste supermarketuri sau acest tip de sector se dezvoltă reprezintă şi o şansă nu spun neapărat că ea se şi materializează deocamdată, dar reprezintă o şansă importantă pentru economia românească, mă refer aici la tot ce înseamnă antreprenori mici, care acum încep să înveţe şi ei să facă afaceri, învaţă în sfârşit că agricultura nu trebuie să fie una pentru autoconsum sau pentru consum limitat şi încet-încet încep să apară idei de tipul acesta, cum aş putea eu să vând unui supermarket”, spune Cristian Păun.
Potrivit unor studii anterioare, un român cheltuie lunar pe alimente şi băuturi nonalcoolice 107 euro, mai mult decât un ceh, un polonez sau un ungur, deşi are salariul de două ori mai mic. De ce cumpără românii atât de multe alimente?
Cele mai importante stiri despre pregatirile de Paste sunt aici
„Complicat. Poate fi o trăsătură a comportamentului de consum. Până la urmă, românii în primul şi-n primul rând sunt interesaţi de aceste nevoi specifice: a mânca bine, a consuma acele băuturi alcoolice, nealcoolice, într-un fel diferit decât ceilalţi din jurul nostru. Pe de altă parte, trebuie spus că românii sunt în principal săraci, mult mai săraci decât cehii, de exemplu, în cazul de faţă. Venitul românilor este foarte limitat. Românul nu prea poate face mare lucru din venitul său şi atunci cumva este efectiv o limitare strictă la partea aceasta de consum, bunuri nu de folosinţă îndelungată, ci mai degrabă din acestea de tip alimente şi băutură. Cu alte cuvinte, românul, sărac fiind, cu foarte puţine venituri nu prea poate economisi şi atunci ce-şi spune, măcar mănânc bine, măcar îmi asigur un anumit trai decent la nivelul familiei mele”, explică Păun.
Interviul integral poate fi ascultat pe site-ul RFI.