Patru profesori academicieni le cer demisia rectorilor care au semnat rusinoasa scrisoare de sustinere a lui Valentin Popa la Ministerul Educatiei

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu februarie 5, 2018 22:59

Patru profesori academicieni le cer demisia rectorilor care au semnat rusinoasa scrisoare de sustinere a lui Valentin Popa la Ministerul Educatiei

Patru profesori academicieni își exprimă public indignarea față de anumiți rectori care au redactat o scrisoare deschisă pentru sprijinirea nominalizării de către PSD a lui Valentin Popa, rectorul Universității „Ștefan cel Mare“ din Suceava, ca ministru al Educației Naționale, „la mobilizarea făcută, se pare, de președintele Consiliului Național al Rectorilor (CNR)“. Semnatarii apelului public spun că cei 45 de rectori care și-au manifestat sprijinul față de Valentin Popa au încălcat Legea Educației Naționale, „care, la art 7. și art. 118, interzice acest lucru“. Ba, mai mult, spun ei, au încălcat și atribuțiile CNR.

„Domnii rectori nu s-au solidarizat să ceară alocarea a 6% din PIB, cum spune Legea Educației Naționale (la art. 8) de atâția ani; domnii rectori nu s-au solidarizat împotriva doctoratelor plagiate (împotriva celor care au obținut astfel de doctorate și împotriva celor care au acordat astfel de doctorate); domnii rectori nu s-au solidarizat împotriva fabricilor de diplome și a corupției din sistem; domnii rectori nu s-au solidarizat să analizeze sistemul Bologna (3+2+3) la peste 10 ani de la adoptarea/impunerea lui în România; dar se solidarizează cu un coleg rector care nu poate stăpâni limba română și îi «pun pile» la partid să fie numit ministru.

Din fericire, nu toți rectorii au semnat scrisoarea rușinoasă. Au avut coloană vertebrală domnul Mircea Dumitru, rectorul Universității din București, domnul Ioan Aurel Pop, rectorul Universității «Babeș-Bolyai» din Cluj, domnul Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București. Membrii Senatului Universității de Artă Teatrală și Cinematografică «I.L. Caragiale» au luat atitudine, spre cinstea lor, susținând că rectorul lor a luat o decizie în nume propriu când a semnat scrisoarea.

«Există momente de cotitură în conştiinţa colectivă a naţiunilor. Evenimente aparent minore care provoacă furtuni de nestăvilit. Exact cum bătaia din aripi a unui fluture în jungla amazoniană poate provoca un ciclon în Caraibe. Scrisoarea de susţinere a rectorilor pentru nominalizarea făcută de un partid la funcţia de ministru este un astfel de moment. În care, dacă forţa colectivă a naţiei amorţite nu reacţionează radical, resorturile acestui comportament se vor reactiva şi îl vor reproduce la infinit, în ipostaze din ce în ce mai toxice» – spune, foarte bine, domnul Daniel Funeriu, fost ministru al Educației Naționale. (…)

Adevărul este că politizarea excesivă a învățământului românesc din anii comunismului a continuat și după 1989 până astăzi, cu efecte negative imense, ușor de văzut și de anticipat pe termen lung. În anul 2018, anul în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri, dacă tot nu avem bani și timp să realizăm infrastructura adecvată secolului în care trăim, măcar să avem voința să curățăm societatea de cei care greșesc, începând cu cei de sus, care sunt exemple. Așa că, domnilor rectori semnatari ai scrisorii, vă rugăm, DEMISIA! Sau DEMITEREA!“, se arată în scrisoarea semnată de dr. prof. ing. (ret.), Academia Română, Petre T. Frangopol, dr. profesor emerit ASE București Afrodita Iorgulescu, dr. Tiberiu Spircu, profesor (ret.) „Carol Davila“ UMF București Tiberiu Spircu și Phd. Professor (ret.) Georgetown University, Wash. DC SUA, Nicolae Eugen Vasilescu.

loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.