Pe 1 octombrie marcam Ziua luptei impotriva cancerului de san. Ministerul Sanatatii deruleaza un program pilot de screening mamar
Social

Pe 1 octombrie marcam Ziua luptei impotriva cancerului de san. Ministerul Sanatatii deruleaza un program pilot de screening mamar

In fiecare an, la 1 octombrie, este marcata Ziua luptei impotriva cancerului de san cu scopul de a creste gradul de constientizare cu privire la cancerul de san si de a sublinia importanta informarii asupra acestei maladii, dar si a faptului ca aceasta boala pote fi invinsa cu ajutorul programelor preventive. Preventia in sanatate este foarte importanta, dar in oncologie poate face diferenta. Cancerul de san se poate trata cu succes in multe cazuri daca se descopera boala la timp.

Cancerul de san este cel mai frecvent cancer la femei din intreaga lume. Ministerul Sanatatii considera ca este nevoie de educare, informare si preventie continua si consecventain domeniul oncologic. Au fost facuti pasi importanti, dar trebuie sa se constientizeze necesitatea unui efort comun, a unui parteneriat comun pentru identificarea de solutii si directii prioritare in vederea initierii si imbunatatirii programelor nationale de depistare si tratament oncologic.

Ministerul Sanatatii are in derulare un program pilot screening pentru cancerul san finantat din fonduri europene, in valoare de 21 milioane de euro.

In prezent, in cadrul acestui program, institutele de oncologie din Iasi si Cluj Napoca au semnat contractele cu autoritatea de finatare si au organizat implementarea celei de a doua faze de depistare precoce, diagnostic si tratament al cancerului de san, care va demara in functie de evolutia situatiei epidemiologice create de pandemia de COVID-19.

Este prevazut ca, peste 20.000 de femei (majoritatea din categoriile defavorizate) din fiecare dintre regiunile pilot Nord Vest, Vest, Nord Est si Est sa beneficieze gratuit de mamografii, dar si de tratarea precoce a leziunilor precanceroase mamare.

Tot in cadrul proiectului sunt finantate actiuni de achizitie echipamente (ex. aparatura de laborator necesara derularii actiunilor de screening/ aparatura de evaluare a leziunilor incipiente mamare: mamografe, ecografe, punctie/ biopsie asistata, aparatura specifica confirmare leziuni laborator anatomie-patologica, suport informatic de telemedicina pentru dubla citire cu arbitraj, suport informatic pentru bazele de date, unitati mobile, sistem informatic de stocare a imaginii etc.), dar si actiuni de sprijinire a femeilor, in special a celor diagnosticate in programul de screening pentru cancerul de san.

Stiri pe aceeasi tema

Ostarina actioneaza asemenea steroizilor anabolizanti si se afla pe lista substantelor interzise de WADA din 2008

Cristiana Petrariu Bota

Elevii care au media 10 la Evaluarea Nationala si Bacalaureat vor primi bani de la Guvern

Ioana Badulescu

Salariile scad cu 30% dupa mutarea contributiilor de la angajator la angajat, sindicatele ameninta cu proteste ample

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult