IBM, Google sau Apple fac angajari mai degraba pe baza aptitudinilor, decat pe baza diplomelor
IT/Stiinta Life

PE a adoptat directiva referitoare la drepturile de autor pe internet. Google News, YouTube si Facebook printre companiile care vor fi direct afectate

Parlamentul European a adoptat marti directiva referitoare la drepturile de autor pe internet, cu 348 de voturi pentru, 274 impotriva si 36 de abtineri, marcand incheierea unui proces legislativ care a inceput in 2016. Google News, YouTube si Facebook se numara printre companiile care vor fi direct afectate de decizia Parlamentului European, care urmeaza sa fie adoptata in urmatoarele saptamani de statele membre.

Daca tarile membre vor accepta textul adoptat de Parlamentul European, acesta va intra in vigoare dupa publicarea in monitorul oficial, iar apoi statele membre vor avea la dispozitie doi ani sa o implementeze. Directiva are rolul sa asigure ca drepturile si obligatiile prevazute de legea copyright-ului vor fi aplicate si internetului.

YouTube, Facebook si Google News sunt unele dintre companiile cu activitati online care vor fi direct afectate de aceasta legislatie.

Directiva are rolul sa asigure ca internetul va ramane un spatiu de exprimare libera, dar sa intareasca in acelasi timp drepturile de autor ale muzicienilor, artistilor si scriitorilor, precum si ale publisherilor de stiri.

Acestia vor putea sa negocieze remuneratii mai bune pentru utilizarea lucrarilor lor, atunci cand sunt afisate pe platformele de internet. Directiva va asigura acest lucru prin faptul ca platformele de internet vor fi direct raspunzatoare de continutul afisat pe site-urile lor si prin dreptul publisgerilor de stiri de a negocia acorduri in numele jurnasistilor sai, pentru stirile folosite de agregatoarele de stiri.

Incarcarea de continut pentru a-l cita, critica, evalua, caricaturiza sau parodia a fost protejat chiar mai mult decat inainte.

Textul precizeaza ca incarcarea de continut pe enciclopediile online, in scop necomercial, cum este cazul Wikipedia, sau platformele de software open source, cum este cazul GitHub, nu va intra sub incidenta acestei directive. Platformele startup vor avea obligatii mai putine decat cele consacrate.

Autorii si artistii vor putea solicita remuneratii suplimentare de la distribuitorii care le exploateaza lucrarile, atunci cand remuneratiile initiale sunt disproportionat de scazute comparativ cu beneficiile obtinute de distribuitor.

Directiva are rolul sa faciliteze ca materialul cu copyright sa fie utilizat liber prin minerit de text si date, fiind eliminat un dezavantaj semnificativ cu care se confruntau cercetatorii europeni. Restrictiile de copyright nu se vor aplica continutului folosit pentru predare sau ilustrare.

Aceasta directiva permite ca materialele cu copyright sa fie utilizate gratuit pentru pastrarea mostenirii culturale.

Stiri pe aceeasi tema

Medicul Radu Lupescu si scriitorul Matei Visniec au fost decorati de statul francez

Cristiana Petrariu Bota

Oferta de la Telekom de Black Friday: Smartphone Samsung Galaxy S8 la 1 leu

Cristiana Petrariu Bota

Parlamentul European a votat pentru renuntarea la ora de vara. Cand se face ultima ajustare a ceasurilor

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult