Pe fondul unei crize a fortei de munca, Guvernul a stabilit numarul de lucratori straini pentru anul 2020
Politica

Pe fondul unei crize a fortei de munca, Guvernul a stabilit numarul de lucratori straini pentru anul 2020

Guvernul a stabilit ca plafonul de lucratori straini pentru anul 2020 sa fie de 30.000 de persoane, a anuntat vineri seful Cancelariei premierului, Ionel Danca. Romania se confrunta cu o criza a fortei de munca, pe fondul plecarii muncitorilor romani in alte state membre ale Uniunii Europene.

„O alta decizie importanta avuta in dezbatere si aprobata astazi, avand ca initiator Ministerul Muncii, se refera la numarul de lucratori straini pentru anul 2020 care a fost stabilit la plafonul de 30.000 de persoane”, a declarat Ionel Danca, dupa sedinta de Guvern de vineri.

Potrivit Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, pentru anul viitor a fost stabilit un contingent de 30.000 de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca din Romania, care este similar celui din anul 2019, cand contingentul initial de 20.000 de lucratori a fost suplimentat cu 10.000.

„Decizia privind stabilirea contingentului din acest an la 30.000 de lucratori straini nou-admisi a fost luata avand in vedere potentialul de dezvoltare economica a Romaniei, din necesitatea de a asigura forta de munca ceruta in unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperita de lucratorii romani, dar si pentru a preveni situatiile in care strainii lucreaza in Romania fara forme legale”, arata sursa citata.

De asemenea, masura adoptata a avut in vedere datele comunicate de Inspectoratul General pentru Imigrari, conform carora de 1 ianuarie pana la 30 septembrie 2019 au fost eliberate 21.366 avize, dublu fata de intregul an 2018, dar si datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, potrivit carora, in perioada ianuarie – august 2019, 97.003 de locuri de munca au fost declarate vacante de catre angajatori, in mod repetat, fata de 63.819 de locuri de munca, in aceeasi perioada a anului 2018.

Conform sursei citate, masura de suplimentare a contingentului aprobat initial anul acesta a fost adoptata dupa ce in primele opt luni ale anului 2019, numarul de avize de munca/detasare eliberate a crescut cu peste 165% fata de prima jumatate a anului trecut.

Contingentul de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca se stabileste anual prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.

Related posts

Iohannis, la lansarea Ford EcoSport: Fabrica Ford este un bun exemplu de dezvoltare intre mediul local si administratie

Ioana Badulescu

Tariceanu si Ponta pregatesc un nou partid, sustin surse ALDE

Lucy Ionesco

Klaus Iohannis i-a felicitat pe cei care au sustinut examenul de admitere la facultate

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult