Pe urmele lui Cioran la Rasinari – Reportaj RFI

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota iunie 22, 2015 23:16

Pe urmele lui Cioran la Rasinari – Reportaj RFI

Pe data de 20 iunie s-au împlinit 20 de ani de la moartea filozofului şi scriitorului român Emil Cioran, devenit şi unul dintre cei mai importanţi scriitori de limbǎ francezǎ. El a început sǎ scrie în limba francezǎ din 1948 şi pînǎ la moartea sa, la vîrsta de 84 de ani, nu s-a despǎrţit de ea. Emil Cioran s-a nǎscut pe 8 aprilie 1911 la Rǎşinari, un sat de lîngǎ Sibiu unde Matei Vişniec s-a aflat sǎptǎmîna trecutǎ şi a adus urmǎtorul reportaj, scrie RFI.

Intre Sibiu şi Rǎşinari sunt doar în jur de 10 kilometri, iar drumul strǎbate o frumoasǎ pǎdure numitǎ Dumbrava. Satul impresioneazǎ imediat printr-un fel de autenticitate conservatǎ s-ar pǎrea fǎrǎ efort. In momentul cînd am ajus eu în sat, pe la ora prînzului, o mulţime de copii tocmai ieşeau de la serbarea şcolarǎ, cu cǎrţi sub braţ şi coroniţe pe cap.

Casa în care s-a nǎscut Cioran este uşor de gǎsit, s-ar spune cǎ toate drumurile duc la ea… Pe faţada casei vizitatorul descoperǎ o placǎ indicînd anul în care s-a nǎscut filozoful precum şi anul morţii. Casa nu se viziteazǎ însǎ, dar poate cǎ Emil Cioran însuşi nu şi-ar fi dorit o casǎ memorialǎ la Rǎşinari, satul pe care l-a considerat un adevǎrat paradis.

“De ce-am pǎrǎsit eu oare Coasta Boacii?” exclamǎ de multe ori filozoful în notele sale, nostalgic dupǎ dealul împǎdurit care i-a fascinat copilǎria.

Am pornit în cǎutarea lui Cioran dînd bineţe oamenilor de pe uliţe şi întrebîndu-i dacǎ satul îşi mai aminteşte şi mai ales dacǎ îl mai iubeşte, ca pe un fiu al sǎu, pe Cioran. (Foto: vasilegogea.wordpress.com)

Asculta reportajul realizat de Matei Visniec pe site-ul RFI

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de zvonuri si de „stiri bomba”, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe Facebook, Twitter sau Google Plus.  

 

TURIST IN BANAT! Vizitati Ochiul Beiului, lacul de un albastru fermecator din Parcul Cheile Nerei

Cele mai frumoase locuri din judetul Neamt: Cheile Bicazului, Manastirea Sihastria sau Cetatea Neamtului

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.