Motiunea impotriva Guvernului Grindeanu nu ar putea fi citita astazi in Parlament
Politica

Pensia speciala nu va fi acordata parlamentarilor condamnati definitiv pentru coruptie

Parlamentarii condamnati definitiv pentru coruptie nu beneficiaza de pensie speciala. Amintim ca plenul comun al Senatului si Camerei Deputatilor a aprobat marti proiectul privind pensiile speciale ale parlamentarilor cu 303 voturi ”pentru”, 124 ”impotriva” si doua abtineri. 

Potrivit actului, parlamentarii care au fost condamnati definitiv pentru comiterea, in calitate de parlamentar, a unei infractiuni de coruptie nu beneficiaza de pensia speciala, potrivit proiectului de lege pentru modificarea Statutului parlamentarului adoptat marti de plenul comun.

Potrivit proiectului de lege, deputatii si senatorii au dreptul, dupa exercitarea mandatului, la cerere, la implinirea varstei standard sau in cazul pensionarii pe caz de boala, la o indemnizatie lunara pentru activitatea de parlamentar. De aceasta indemnizatie beneficiaza cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Pensii speciale pentru parlamentari. Legea pensiilor speciale va intra in vigoare dupa ce va fi promulgata de presedinte

„Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Camerei Deputatilor si Senatului, si se plateste de acestea. Cererea pentru acordarea indemnizatiei pentru limita de varsta se depune la Secretariatul general al Camerei Deputatilor sau Senatului, dupa caz. Nu beneficiaza de indemnizatie deputatii sau senatorii care au fost condamnati definitiv pentru comiterea, in calitatea de deputat sau senator, a unei infractiuni de coruptie”, se arata in proiect.

Cuantumul indemnizatiei se acorda in limita a trei mandate si reprezinta produsul obtinut prin inmultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara aflata in plata. Cuantumul indemnizatiei il reprezinta produsul obtinut prin inmultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara realizata in luna anterioara solicitarii de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizatia se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de 6 luni de activitate parlamentara”, se precizeaza in proiectul de lege.

Indemnizatia de parlamentar urmeaza sa se actualizeze ori de cate ori se majoreaza sau se indexeaza indemnizatia bruta lunara a unui deputat sau senator aflat in exercitarea mandatului, cu aceeasi data.

Indemnizatia de parlamentar se cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensii sau in alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum si cu orice alte venituri realizate. Indemnizatia este supusa impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale de sanatate si se suporta din bugetul de stat, mai spune textul proiectului de lege.

Potrivit calculelor initiatorilor, un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizatie speciala de 4.000 de lei, iar unul care a avut un singur mandat va primi 1.500 de lei.

Citeste si Un deputatul vrea ca parlamentarii sa aiba indemnizatia la acelasi nivel ca salariul minim

Plenul comun al Senatului si Camerei Deputatilor a aprobat marti proiectul privind pensiile speciale ale parlamentarilor cu 303 voturi ”pentru”, 124 ”impotriva” si doua abtineri.

Stiri pe aceeasi tema

Remanierea Guvernului si mobilizarea pentru prezidentiale, pe ordinea de zi a sedintei CExN al PSD

Cristiana Petrariu Bota

Alegeri prezidentiale 2019, turul 2. A treia zi de vot in strainatate, in topul prezentei la vot sunt romanii din Marea Britanie

Cristiana Petrariu Bota

Zile libere 2019. Guvernul planifica minivacantele din 2019, o propunere legislativa care completeaza Codul Muncii a fost depusa la Senat

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult