0.1 C
România
20 octombrie 2021
Ministrul Finantelor vine cu noi precizari legate de pensii si de Pilonul II de Pensii
Economie

PENSII 2016. Jumatate dintre angajatori nu platesc constant contributiile la pensii

PENSII 2016. Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) informeaza ca peste 6,5 milioane de romani erau inscrisi, la sfarsitul anului trecut, in sistemul de pensii private obligatorii, conoscut si sub denumirea de Pilonul II, dar banii intra luna de luna doar pentru aproape 3,2 milioane. Insa peste jumatate dintre angajatorii salariatilor inscrisi in sistemul de pensii private obligatorii nu platesc constant contributiile care ar trebui sa le asigure oamenilor un trai decent la batranete.

Datele ASF mai arata ca pentru aproximativ 160.000 de conturi, cunoscute sub numele de conturi goale, nu s-a facut niciun virament pana acum, potrivit estimarilor din piata.

Cealalta jumatate dintre participantii la Pilonul II au acumulat in cont, in medie, 5.639 lei fiecare, echivalentul a aproximativ 1.200 de euro, de la startul sistemului, din mai 2008, potrivit datelor oficiale.

Pensiile pentru militari, politisti si functionari publici, calculate in cuantum de 80% din salariu

Castigurile individuale sunt insa mult mai mari. La sfarsitul lui decembrie 2015, circa doua milioane dintre participantii activi aveau in conturi valori peste medie, dar pana in 5.000 lei, datorita contributiilor mai mari facute si performantei fondului la care sunt inscrisi.

Totodata, aproximativ 700.000 de persoane au strans in conturi intre 5.000 si 10.000 de lei, iar pentru aproximativ jumatate de milion de persoane suma acumulata in conturi trece de 10.000 de lei, arata statisticile ASF.

Cele sapte fonduri de pensii administrate privat au ajuns sa gestioneze active nete in valoare de 24,6 miliarde de lei, echivalentul a 5,4 miliarde de euro, pe fondul cresterii numarului de participanti si a contributiei medii, care, in decembrie 2015, a fost de 113,2 lei, in crestere cu 27% fata de perioada similara a anului precedent.

LEGEA PENSIILOR MILITARE. Guvernul a aprobat doua hotarari, care vizeaza si casele de pensii din MApN, MAI si SRI

Fondurile investesc peste 90% din banii administrati in Romania in instrumente financiare considerate sigure, precum titlurile de stat, actiunile si depozitele bancare.

Stiri pe aceeasi tema

Atentie! Detinatorii de firme si PFA-uri vor avea o noua obligatie incepand din iulie 2017

Ioana Badulescu

Guvernul a aprobat schema de ajutor de minimis pentru Programul Pilot Start-Up Mediu Eco-Business

Cristiana Petrariu Bota

ANAF, precizari privind compensatia in cota forfetara pentru agricultori

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult