10.1 C
România
24 octombrie 2021
NOUA LEGE A SALARIZARII: Ce va asigura noua lege a salarizarii pentru profesori, medici, militari si functionari
Social

PENSII MILITARI. Pensii recalculate pentru militarii care au trecut in rezerva pana la data intrarii in vigoare a Legii nr. 263/2010

PENSII MILITARI. Ministrul Apararii, Mihnea Motoc, a emis miercuri ordinul nr. M.123/2015 pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificarile si completarile ulterioare. In acest sens, militarii care au trecut in rezerva pana la data intrarii in vigoare a Legii nr. 263/2010, respectiv pana la data de 31.12.2010, vor beneficia de pensii recalculate.

PENSII MILITARI. Conform unui comunicat de presa al Ministerului Apararii, de la 1 ianuarie 2016, pensiile militarilor stabilite, revizuite, recalculate sau intrate in plata in baza actelor normative din domeniul pensiilor, anterioare intrarii in vigoare a Legii nr. 223/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, devin pensii militare de stat si se vor recalcula, in raport cu vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie si cu baza de calcul actualizata conform prevederilor care reglementeaza salarizarea militarilor (cu luarea in calcul a majorarii cuantumului brut al soldelor functiilor de baza din luna decembrie 2015).

Recalcularea se va face in termen de maximum 24 de luni de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 223/2015, iar drepturile vor fi acordate incepand cu data de 01.01.2016. In situatia in care se vor constata diferente intre cuantumul pensiilor recalculate si cuantumul pensiilor aflate in plata, se va pastra in plata cuantumul avantajos beneficiarului, acest cuantum fiind supus indexarilor anuale ulterioare, in conformitate cu dispozitiile art. 59 din Legea nr. 223/2015. Astfel, nicio pensie aflata in plata nu va scadea in urma procesului de recalculare pe baza noii legislatii, mentioneaza sursa citata.

In ceea ce priveste diferentele rezultate intre cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 si cele stabilite in baza Legii nr. 119/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, sau in baza O.U.G. nr. 1/2011, acestea se vor restitui la cererea beneficiarilor, in mod esalonat, pe o perioada de cel mult doi ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi. Modalitatea de acordare a acestor diferente se va stabili prin norme aprobate prin hotarare a Guvernului, emise in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a legii.

La aceasta data, mai mentioneaza MApN, proiectul de hotarare sus-mentionat este deja elaborat, fiind demarata procedura de semnare de catre institutiile cu atributii in acest domeniu in vederea includerii pe agenda sedintei Guvernului in luna ianuarie 2016.

Militarii beneficiari trebuie sa adreseze o solicitare centrelor militare in a caror raza teritoriala isi au domiciliul, in vederea reincadrarii activitatilor desfasurate in conditii de munca, similar prevederilor aplicabile militarilor in activitate, in conformitate cu legislatia actuala.

Pentru informarea persoanelor interesate, pe pagina de internet a Casei de pensii sectoriale a MApN (http://cps.mapn.ro/) sunt disponibile precizari cu privire la noile prevederi legale din domeniul pensiilor militare de stat, care clarifica probleme ridicate si intrebari frecvente primite de la beneficiari. Aceasta baza de date va fi actualizata permanent, in functie de solicitari. Pagina de internet a casei de pensii a MApN poate fi accesata si direct din pagina oficiala a ministerului (www.mapn.ro), sectiunea ‘Pensii militare’.

De asemenea, se pot obtine informatii si utilizand linia telefonica gratuita tip TELVERDE, cu numarul 0800.808.880, deschisa inca din anul 2010. La acest numar de telefon raspund, in zilele lucratoare, in intervalul 8.00 — 16.00, specialisti ai Casei de pensii sectoriale a MApN.

Stiri pe aceeasi tema

PENSII PASTE 2017. Pensiile vor fi platite mai devreme in aprilie

Ioana Badulescu

Lista tarilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se impune carantina in Romania

Cristiana Petrariu Bota

Legea privind Statutul rezervistilor voluntari a intrat in vigoare. Cate contracte are MApN pentru soldati, gradati, subofiteri, ofiteri si maistri militari

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult