Motiunea de cenzura a Opozitiei este dezbatuta si votata astazi in Parlament. UDMR va parasi sala
Breaking News

PENSII SPECIALE: Ministrul Muncii a explicat cine va decide cu privire la pensiile speciale ale parlamentarilor

PENSII SPECIALE: Pensiile speciale ale parlamentarilor au reusit sa incite presa ultimelor zile si nu numai. In contextul unei avalanse de critici, Ministerul Muncii a anuntat ca o decizie privind pensiile speciale ale parlamentarilor nu va fi luata de Guvern, ci de Parlament. ​Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, vineri, ca nu Guvernul va da nici aviz asupra proiectului de lege privind pensiile speciale pentru senatori si deputati, ci Parlamentul. Asadar, parlamentarii vor decide singuri daca isi instituie sau nu pensii speciale. Deputatul PSD Petre Daea, unul dintre initiatori, declara, marti, ca proiectul privind pensiile speciale prevede ca un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizatie speciala de 4.000 de lei, initiativa legislativa este inspirata, potrivit acestuia, din legea Parlamentului European.

Proiectul de lege care modifica Statutul parlamentarilor in asa fel incat deputatii si senatorii sa beneficieze de o indemnizatie lunara pentru activitatea de parlamentar la indeplinirea varstei standard de pensionare, dupa ce aceasta calitate inceteaza, a fost depus la Camera Deputatilor.

Proiectul de lege privind pensiile speciale a fost semnat de 255 de deputati si senatori, intre acestia numarandu-se 20 de deputati si trei senatori ai Partidului National Liberal, desi copresedintele acestui partid a declarat ca PNL nu sustine acest proiect.

Proiectul depus la Camera Deputatilor contine o anexa in care se prezinta o sinteza privind indemnizatiile parlamentarilor, varsta de pensionare/cuantumul pensiei din unele tari ale Uniunii Europene.

HotWeek.ro iti recomanda si: Pensii speciale pentru parlamentari. Cine sunt alesii care vor pensii speciale

Ministrul Rovana Plumb a spus, intrebata daca Guvernul va sustine instituirea unor pensii speciale pentru parlamentari, ca „tipurile de avize pe care le da Guvernul pe initiativele legislative sunt <<sustine>>, <<nu sustine>> sau <<Parlamentul decide>>. In acest caz, Parlamentul va decide”.

„In ceea ce priveste initiativele legislative, acestea apartin in exclusivitate Parlamentului. Vom discuta in momentul in care va aparea o astfel de initiativa legislativa. Decizia in ceea ce priveste initiativele legislative venite din partea colegilor din Parlament apartin in exclusivitate Parlamentului”, a mai spus ministrul Muncii.

Avizul Guvernului asupra initiativelor legislative ale parlamentarilor este unul consultativ, insa de cele mai multe ori acestea sunt respinse in plenul Camerei Deputatilor sau al Senatului daca Executivul nu le sustine.

Proiectul privind pensiile speciale ale parlamentarilor depus la Camera Deputatilor contine o anexa in care se prezinta o sinteza privind indemnizatiile parlamentarilor, varsta de pensionare/cuantumul pensiei din unele tari ale Uniunii Europene.

„Din perspectiva rolului ce il are Parlamentul, se desprinde gradul sporit de responsabilitate in respectarea si indeplinirea intereselor cetatenilor, prin interzicerea deputatilor si senatorilor de a exercita orice alta functie de autoritate publica sau activitate comerciala incompatibila cu statutul de parlamentar, astfel, acordarea dreptului la indemnizatia pentru limita de varsta apare ca o necesitate ce isi are esenta in statutul parlamentar care impune anumite criterii specifice activitatii indeplinite de parlamentari, in exercitarea mandatului,” se arata in expunerea de motive.

Printre motivele invocate se numara „cresterea calitatii performantei Parlamentului prin profesionalizarea acestora ca urmare a crestereii atractivitatii si motivarea specialistilor din diferite domenii atat din sectorul public cat si privat sa candideze la alegerile Parlamentare” sau „eliminarea discrimanrii dintre parlamentari, carora li s-au taiat pensiile cu caracter specific functiei, in august 2010 si celelalte categorii de pensii speciale carora li s-au intregit pensiile (aviatori, personal diplomatic si consular partial) sau care au deja intiiative legislative aflat in dezbatere parlamentara (Curtea de Conturi, personalul diplomatic si consular partial, functionari publici parlamentari, grefieri).

Principalele prevederi ale proiectului de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor:

(1)Deputatii si senatorii care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare au dreptul, la sfarsitul mandatului, la indemnizatie pentru limita de varsta.
(2)De indemnizatie beneficiaza si deputatii si senatorii care au avut anterior prezenti legi calitatea de parlamentar, daca se indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare
(3)Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55 din indeminzatia bruta lunara aflata in plata.
(4)Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta prevazut la alin (2) se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara realizata in luna anterioara solicitarii de catre un deputat/senator aflat in exercitarea mandatului, corespunzator fiecarui an de mandat,in limita a maximum trei mandate.
(5)Pentru mandate incomplete, indemnizatia pentru limita de varsta se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de 6 luni de activitate parlamentara.
(6)Indemnizatia pentru limita de varsta se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza sau se indexeaza indemnizatia bruta lunara a unui deputat/senator aflat in exercitarea mandatului, cu aceeasi data.
(7)Indemnizatia pentru limita de varsta de cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensii sau in alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum si cu orice alte venituri realizate.
(8)Indemnizatia pentru limita de varsta este supusa impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale de sanatate.
(9)Cuantmul indemnizatiei pentru limita de varsta se suporta din bugetul de stat.
(10)Cererea pentru acordarea indemnizatiei pentru limita de varsta se depune la secretariatul General al Camerei Deputatilor sau Senatului, dupa caz.
(11)Indemnizatia pentru limita de varsta se acorda incepand cu luna urmatoare depunerii cererii.

Stiri pe aceeasi tema

Infomatrix sau despre lumea unei noi generatii. Interviu cu Eugenie Posdarascu, decanul Facultatii de Stiinte Exacte si Ingineresti din cadrul Universitatii Hyperion

Cristiana Petrariu Bota

Rezultatele partiale ale alegerilor prezidentiale 2019: Iohannis a obtinut 65,88% din voturile valabil exprimate, iar Viorica Dancila 34,12%

Cristiana Petrariu Bota

SRI stia ca Traian Basescu era seful mafiei, sustine un fost ofiter al Serviciului

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult