Proiectul privind autonomia Tinutului Secuiesc a fost respins in Senat, dupa ce trecuse tacit de Camera Deputatilor
Politica

Pensiile speciale ale primarilor, votate in Senat

Pensiile speciale ale primarilor au fost votate, luni, in Senat. Proiectul de lege privind acordarea pensiilor speciale pentru alesii locali (primari, viceprimari, sefi de consilii judetene) a fost votat, luni, de plenul Senatului, care este si for decizional. Proiectul a fost sustinut de PSD, insa contestat de PNL. 

Deputatii si senatorii au adoptat, saptamana trecuta, proiectul de lege care prevede pensii speciale pentru parlamentari, proiectul, aflat in faza de reexaminare, va fi trimis presedintelui spre promulgare.

Potrivit proiectului privind pensiile speciale pentru alesii locali, un primar de comuna va primi 550 de lei in plus la pensie, in timp ce un presedinte de Consiliu Judetean va primi 1.300 de lei in plus.

Initiativa apartine a 29 de senatori si deputati de la toate partidele. Daca liderul PNL, Vasile Blaga, a anuntat ca senatorii liberali nu vor vota proiectul inscris pe ordinea de zi pentru luni, de la PSD, Valeriu Zgonea sustine ca alesii locali merita „un anumit respect” din partea statului si, in absenta unor astfel de pensii, va fi greu sa aiba „o anumita integritate”.

Potrivit proiectului de lege, cuantumul indemnizatiior pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizatia bruta lunara aflata in plata.

Pentru mandatele incomplete, indemnizatia pentru limita de varsta se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, care nu poate fi mai mic de 2 ani de activitate de primar si viceprimar, presedinte si vicepresedinte de consilii judetene.

Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta ar urma sa fie suportat din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Potrivit initiativei legislative, nu vor beneficia de indemnizatia pentru limita de varsta persoanele care au fost condamnate definitiv pentru comiterea, in calitate de primar si viceprimar, presedinte si vicepresedinte de consiliu judetean, a unei infractiuni de coruptie prevazuta la Titlul V, Capitolul I din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.

De indemnizatia pentru limita de varsta, potrivit legii, ar trebui sa beneficieze si primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de consilii judetene care au avut anterior intrarii in vigoare a legii amintite aceasta calitate.

Proiectul a fost adoptat, tacit, de catre Camera Deputatilor, Senatul fiind for decizional.

Articole asemănătoare

Daniel Constantin: Toti secretarii de stat ai ALDE au demisionat

Lucy Ionesco

Adrian Nastase, la mormantul lui Nicolae Titulescu: A-l evoca pe Titulescu inseamna sa strabatem lectiile de demnitate nationala

Bogdan

Mihai Chirica este candidatul PNL la Primaria Iasi, conform deciziei luate prin vot de Biroul Politic

Lucy Ionesco