8.9 C
România
29 octombrie 2020
Stiri locale

Perchezitii DNA la Consiliul Judetean Iasi. Cristian Adomnitei nu se afla la Iasi

Perchezitii la Consiliul Judetean Iasi. Procurorii DNA au descins, miercuri dimineata, la sediul Consiliului Judetean Iasi de unde au ridicat mai multe documente si calculatoare. Reprezentantii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au intrat in birourile de la Directia Economica si de la cea de Investitii a institutiei condusa de liberalul Cristian Adomnitei. Din primele informatii, vizate sunt o serie de proceduri ce au fost derulate si intocmite prin cele doua unitati aflate in cadul Consiliului Judetean Iasi, scrie Buna Ziua Iasi.

UPDATE 10:11 – Potrivit unor informatii de ultim moment, se pare ca presedintele CJ, Cristian Adomnitei, nu este la Iasi, existand mari sanse sa nu mai fie nici in tara. Cert este ca Adomnitei nu este in localitate, in aceasta dimineata plecand spre Capitala.

UPDATE 9:44 – In anul 2013, cotidianul Buna Ziua Iasi a prezentat detaliile unei afaceri cel putin dubioase, orchestrata de seful CJ Iasi. Institutia a atribuit un contract privind furnizarea unor materiale de promovare a judetului Iasi. Valoarea finala a contractului a fost de 2.7 milioane de lei vechi, in conditiile in care valoarea estimata a contractului era de aproape 2.8 miliarde lei vechi. Firma care si-a adjudecat contractul este SC Laser Co SRL, cu sediul pe bulevardul Stefan cel Mare din municipiul Iasi. Aceasta societate este patronata de sotii Letitia si Gabriel Popa. Firma era obligata sa tipareasca mai multe materiale de promovare a judetului Iasi, in contul uriasei sume de bani pe care Adomnitei a pus-o la bataie. In ce constau aceste materiale de promovare? Este vorba de brosuri, machete, flyere, sacose, CD-uri, pixuri si alte produse pe care CJ le-a dus in China. Vezi detalii aici.

UPDATE 9:35 – Potrivit unor surse judiciare, vizati sunt presedintele CJ Iasi, Cristian Adomnitei, fostul vicepresedinte Victor Chirila, directorul executiv al Directiei Proiecte si Dezvoltare Durabila, Cristina Teodora Jinga. Procurorii DNA efectueaza cercetari cu privire la atribuirea unui contract, prin procedura „cerere de oferta”, pentru servicii de promovare a judetului Iasi. Contractul a fost adjudecat de SC Laser CO SRL Iasi si semnat pe 27 septembrie 2013. In valoare de 340.000 de lei, contractul presupunea 16 repere, cu durata maxima de executie de trei luni de la data semnarii. In caz de executare cu intarziere, prestatorul trebuia sa fie obligat la plata de penalitati de 0.1% pe fiecare zi de intarziere, din contravaloarea serviciilor ramase de executat. Suma s-a achitat firmei, iar procesul verbal de receptie consemneaza ca este totul in regula calitativ si cantitativ, desi in cele 3 luni au fost predate doar 11 din cele 16 repere de promovare. Auditul intern al institutiei a sesizat neregulile, subordonatii i-au adus la cunostinta lui Adomnitei, dar acesta a fost nemultumit de constatarile auditului intern si a amenintat ca va lua masuri drastice daca ceea ce a constatat auditul ajunge la cunostinta publicului si in presa.

UPDATE 9:18 – Cotidianul Buna Ziua Iasi a scris despre mai multe situatii dubioase existente in aceasta institutie condusa de baronul Adomnitei. Una dintre acestea are legatura cu modernizarea pistei de la Aeroportul International Iasi, condus de Marius Bodea, sustinut in functie de seful CJ. La proiectul privind constructia unui nou terminal de pasageri la Aeroportul International Iasi si extinderea platformei de parcare aeronave a ravnit una din societatile apropiate de conducerea regiei, dupa ce initial procedura de achizitie a fost atribuita unei alte asocieri de firme. Proiectul, in valoare totala de 38.518.713 lei, urma sa fie atribuit societatii UTI Grup SA. Intr-o prima etapa, asocierea Conest SA Iasi – Egis Romania SA a fost declarata castigatoare, avand o oferta mult mai buna din punct de vedere economic. UTI Grup Bucuresti a contestat decizia la CNSC, care a solicitat reevaluarea ofertelor. Se pare ca UTI Grup a indus in eroare CNSC, pentru ca oferta lor a fost alta in realitate. Conform documentatiei din caietul de sarcini, oferta nu ar fi trebuit sa depaseasca valoarea de 1.014.714 lei. Oferta acestei societati a fost de 1.262.606 lei, detaliu omis de CNSC. Prin acceptarea ofertei firmei UTI Grup Bucuresti, Aeroportul condus de Marius Bodea a pierdut peste 6.2 miliarde de lei vechi, din banii iesenilor. Cazul a ajuns pe masa magistratilor de la Curtea de Apel Iasi care ar urma sa judece speta.

Un alt caz ciudat il vizeaza in mod direct pe liberalul Adomnitei. Este vorba despre o firma din Iasi, pentru care creditorii au solicitat intrarea in insolventa. A facut afaceri pe sume fabuloase cu statul. Insolventa pentru SC Avensa Consulting SRL a fost solicitata de ABV Total Proiect SRL, firma condusa de Cristian Nenov, asociat cu Adomnitei, intr-o alta firma, Nord Design SRL. In octombrie 2012, la doar cateva luni dupa ce Adomnitei a devenit presedinte CJ, institutia a organizat o licitatie pentru atribuirea contractului de achizitie a unor servicii de proiectare pentru elaborarea studiului de fezabilitate si a studiului de piata aferent investitiei Transagropolis Transfrontier Agrobusiness Support. La data de 8 februarie 2013, licitatia s-a finalizat, iar contractul a fost incheiat cu ABV Total Proiect SRL. Societatea are acelasi numar de fax cu cel al firmei lui Adomnitei, Nord Design SRL, in mediul de afaceri speculandu-se deseori ca si aceasta firma ii apartine de fapt actualului sef al Consiliului Judetean.

O descindere la CJ Iasi a avut loc si anul trecut, ancheta fiind demarata de Agentia Nationala de Integritate (ANI). Vizat a fost Adomnitei, in acest caz existand suspiciunea ca firmele lui Adomnitei au incheiat contracte cu administratia judeteana, fiind savarsita infractiunea de conflict de interese, iar presedintele CJ s-a aflat si in incompatibilitate. ANI a verificat daca firmele lui Adomnitei, respectiv Centrul Medical Bucovina SRL, Nord Design SRL si Broad Construct SRL, au incheiat contracte cu administratia judeteana sau cu institutiile subordonate. Directia Judeteana de Drumuri si Poduri, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului, Biblioteca Gheorghe Asachi, Serviciul Public Judetean de Paza si Protectie etc. precum si spitalele din subordine, precum Maternitatea Cuza Voda, Spitalul Sfanta Maria, Spitalul de Boli Infectioase sau Spitalul de Neurochirurgie au incheiat contracte cu firmele lui Adomnitei.

UPDATE 8:57 – Potrivit primelor informatii, se pare ca procurorii DNA au intrat pe fir din cauza unui contract in valoare de 340.000 de lei, care ar fi fost neonorat de institutie. Contractul se refera la promovarea Iasului. Vizat in acest caz este si baronul PNL Iasi, Cristian Adomnitei, presedintele CJ. Procurorii DNA au descins in 19 birouri din sediul CJ. In plus, potrivit unor surse, se pare ca mai multi angajati din CJ, care au descoperit nereguli, ar fi fost amenintati de Adomnitei, caruia ii era frica de posibilitatea ca informatiile sa ajunga in presa.

UPDATE 8:20 – In acest moment cladirea CJ este inconjurata de echipaje ale jandarmeriei si ale DNA. Mai multe masini ale Inspectoratului de Jandarmi si ale procurorilor DNA se afla in zona si nimeni nu are voie sa intre sau sa iasa din imobil.

STIRE INITIALA – In aceasta dimineata organele de ancheta au descins la sediul Consiliului Judetean Iasi de unde au ridicat mai multe documente si calculatoare. Reprezentantii Directiei Nationale Anticoruptie au intrat in birourile de la Directia Economica si de la cea de Investitii a institutiei condusa de liberalul Cristian Adomnitei. Din primele informatii, vizate sunt o serie de proceduri ce au fost derulate si intocmite prin cele doua unitati aflate in cadul Consiliului Judetean Iasi.

„Procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Serviciul Teritorial Iasi efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni asimilate celor de coruptie si a unor infractiuni de fals, comise in perioada 2013-2015. In cursul zilei de 15 aprilie 2015, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate perchezitii domiciliare in 21 locatii situate in municipiul Iasi, din care 19 la sediul unei institutii publice. In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei. Raportat la actele procedurale efectuate in prezenta cauza, precizam ca, atunci cand imprejurarile vor permite, vom fi in masura sa oferim detalii suplimentare”, potrivit comunicatului emis de DNA.

Sursa foto: Buna Ziua Iasi

Stiri pe aceeasi tema

RADET da drumul la caldura in Constanta, caloriferele vor fi calde in tot orasul abia la noapte

Delia Ion

Elevii din Sectorul 6 laureati ai olimpiadelor scolare, recompensati de primarul Rares Manescu

Cristiana Petrariu Bota

Risc de avalansa in Muntii Bucegi si Fagaras

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult