Risc de avalansa in Muntii Bucegi si Fagaras
Comunicate de presăMeteo

Pericol de avalansa in muntii Fagaras si Bucegi ca urmare a ninsorilor abundente din ultimele ore

Departamentul pentru Situatii de Urgenta a transmis, duminica, o informare meteorologica potrivit careia mai multe zone turistice sunt vizate de o alerta privind pericolul de avalansa ca urmare a ninsorilor abundente din ultimele ore. 

Data fiind antentionarea cod galben de ninsori insemnate cantitativ si viscol pentru zonele din Carpatii Meridionali, de Curbura si zona Moldovei, pentru acest sfarsit de saptamana, exista riscul de avalansa pentru mai multe zone turistice, intens tranzitate de cei care practica drumetii montane.

Ca urmare a stratului insemnat de zapada proaspata asternuta pe versanti in ultimele 24 de ore aceasta a condus la cresterea stratului de zapada cu circa 80 cm in zona inalta si cu 40-50 cm la altitudini mai joase. Prin prezenta vantului intensificat, exista pericolul ca:

⭕️In Muntii Fagaras

-pentru altitudinile de peste 2000m, riscul de avalansa a ajuns la gradul cinci din cinci, ceea ce din punct de vedere meteorologic poate fi exprimat prin cod ROSU

-pentru altitudinile mai joase, sub 1800 m, riscul de avalansa a ajuns la gradul 4 din 5.

⭕️In Masivul Bucegi

-pentru altitudinile de peste 1800 m, riscul de avalansa este crescut, stratul de zapada proaspata masurand pe alocuri, peste 25 cm.

Ii sfatuim pe turisti sa evite deplasarile pe munte in aceasta perioada si totodata daca va aflati la altitudini inalte, in cabane, va sfatuim sa va luati masurile de autoprotectie si sa ramaneti adapostiti.

Pentru singuranta dumneavoastra, consultati site-ul https://fiipregatit.ro!

Echipele SALVAMONT, singurele structuri care detin competenta legala, personal pregatit profesional si atestat pentru a interveni in solutionarea accidentelor montane in care sunt implicate persoane cu afectiuni medicale pot fi alertate prin sistemul unic de urgenta 112 si prin intermediul Dispeceratului National Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicatia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.

Articole asemănătoare

RAJA Constanta activeaza comandamentul de urgenta din cauza ploilor

Lucy Ionesco

Cum va fi vremea luni si marti in Bucuresti si in tara

Lucy Ionesco

Alerta meteo Cod Galben de ninsori, vantul va bate in rafale pana pe 18 ianuarie

Delia Ion