PERMISUL DE CONDUCERE EUROPEAN – Precizari utile pentru soferii care ajung in Spania

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota februarie 15, 2015 18:00

PERMISUL DE CONDUCERE EUROPEAN – Precizari utile pentru soferii care ajung in Spania

Soferii care intentioneaza sa calatoreasca in Spania trebuie sa cunoasca o serie de precizari aduse de Directia Generala de Trafic Rutier (DGT) din Spania, precizari facute in urma incertitudinilor create de aplicarea noii legi privind permisul comunitar de conducere. Potrivit DGT, permisul de conducere european este valabil pe intreg teritoriul Spaniei.

Cu toate acestea, posesorii permisului de conducere comunitar cu o valabilitate nedeterminata sau mai mare de 15 ani vor fi obligati sa-l reinnoiasca daca au rezidenta in Spania de mai bine de doi ani, incepand cu data de 19 ianuarie 2013.

La acea data a intrat in vigoare Directiva 2006/126/CE, iar reinnoirea permisului de conducere se poate face la Directia Provinciala de Trafic (Jefatura Provincial de Trafico) dupa ce a fost obtinuta o programare prin telefon la 060 sau prin pagina web a institutiei www.dgt.es

DGT explica in comunicatul sau recent si doua exemple, dar nici unul nu-i priveste pe cetatenii romani, pentru ca permisul auto romanesc are o valabilitate de 10 ani:

1 – posesorul unui permis de conducere cu o perioada de valabilitate nedeterminata sau mai mare de 15 ani, cu rezidenta legala in Spania, obtinuta pana in 19 ianuarie 2013, trebuie sa reinnoiasca permisul auto incepand cu 19 ianuarie 2015.

2 – posesorul unui permis de conducere cu aceleasi caracteristici (valabilitate nedeterminata sau peste 15 ani) si cu rezidenta legala in Spania din 6 iunie 2014 va trebui sa-si schimbe carnetul de conducere incepand din 6 iunie 2016.

Directia spaniola de Trafic Rutier explica faptul ca procedura se realizeaza in conformitate cu normele aplicate permisului de conducere (Directiva 2006/126/CE y Reglamento General de Conductores aprobado por RD 818/2009, de 8 de mayo).

In virtutea acestui cadru legal, tarile membre ale Uniunii Europene elibereaza, din 2013, un permis de conducere unic in toate cele 28 de state membre care a inlocuit cele 110 tipuri de permise de conducere care existau in Europa.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.