Persoanele care sufera de TBC vor avea concediu si indemnizatie pana la vindecare

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu noiembrie 14, 2018 16:12

Persoanele care sufera de TBC vor avea concediu si indemnizatie pana la vindecare

Persoanele diagnosticate cu TBC vor avea concediu si indemnizatie pana la vindecare. Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, miercuri, propunerea legislativa privind masurile de control al tuberculozei, conform careia persoanele diagnosticate cu aceasta afectiune sa beneficieze de concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca pana la vindecare.

Proiectul de lege a fost aprobat cu 262 de voturi “pentru” si un vot impotriva.

Potrivit raportului Comisiei pentru sanatate, proiectul prevede ca persoanele diagnosticate cu tuberculoza, asigurate in cadrul sistemului public de asigurari de sanatate, au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de cotizare, pe toata perioada de tratament, pana la vindecare.

Principalele masuri de prevenire a tuberculozei constau in informarea si educarea in mod continuu a populatiei generale cu privire la riscul de imbolnavire de tuberculoza, calea de transmitere a bolii, principalele semne si simptome, serviciile disponibile, precum si masurile de prevenire si combatere a infectarii; controale periodice ale starii de sanatate si examene de screening, dupa caz, pentru grupurile considerate la risc; educarea si consilierea pacientilor cu tuberculoza cu privire la natura bolii, tratament si masurile specifice de igiena, in scopul de a preveni raspandirea bolii; interventia rapida prin actiuni specifice in focarele de tuberculoza realizata in conformitate cu documentele strategice pentru managementul tuberculozei in Romania; examinarea tuturor persoanelor cu care pacientii diagnosticati cu tuberculoza au intrat in contact si stabilirea tratamentului profilactic pentru acestia, dupa caz.

Proiectul prevede ca toti furnizorii de servicii medicale au obligatia de a depista semnele si simptomele imbolnavirii de tuberculoza la pacientii care se prezinta la consultatie si de a prezenta cazurile suspecte la dispensarul de pneumoftiziologie teritorial, pentru stabilirea diagnosticului. De asemenea, toti furnizorii de servicii medicale au obligatia de a instiinta in scris dispensarul de pneumoftiziologie teritorial, in cazul existentei unei suspiciuni de tuberculoza la o persoana, se arata in proiect.

Persoanele diagnosticate cu tuberculoza au dreptul la ingrijiri medicale de cea mai inalta calitate de care societatea dispune, fara nicio discriminare.

Tratamentul tuberculozei se acorda in mod gratuit pentru toti beneficiarii, in functie de forma de boala, iar medicamentele necesare tratamentului sunt eliberate prin farmacii cu circuit inchis.

Totodata, in perioada tratamentului medical, pacientul cu tuberculoza are dreptul la servicii pentru aderenta la tratament si de suport psihosocial.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.