Legea pensiilor se modifica. Persoanele care au lucrat in conditii deosebite se vor putea pensiona mai repede
Social

Persoanele cu varsta de pensionare pot cumpara vechime, daca nu au stagiu complet de cotizare

Persoanele cu varsta de pensionare pot cumpara vechime, daca nu au stagiu complet de cotizare, prevede o ordonanta de urgenta adoptata de Guvern. Seful Cancelariei primului-ministru, Ionel Danca, a declarat ca se va incheia un contract de asigurari sociale pentru plata contributiilor pentru perioadele de cotizare necesare, nivelul contributiilor sociale care vor fi platite situandu-se la nivelul salariului minim brut pe economie. 

„Prin acest proiect de ordonanta de urgenta, in termeni populari, persoanele care au varsta de pensionare si au un stagiu incomplet de cotizare pot cumpara vechime pentru completarea stagiului de cotizare, fie stagiul minim de cotizare, fie stagiul complet de cotizare de 35 de ani”, a declarat vineri Ionel Danca.

Potrivit lui Danca, proiectul este unul foarte important in domeniul pensiilor, care vine „sa repare o nedreptate pentru pensionarii care, din diverse motive, au stagiul de cotizare incomplet sau nu pot face dovada stagiului complet de cotizare”.

„Si, prin acest proiect de ordonanta de urgenta, initiat de Ministerul Muncii (…) practic se repara aceasta inechitate si persoanele indreptatite la o pensie, dupa indeplinirea varstei de pensionare, pot sa-si completeze stagiul de cotizare in limita maxima a 6 ani si la nivelul salariului minim brut pe economie. Practic, o persoana care in momentul de fata nu are stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar are varsta de pensionare sau lipsesc cativa ani de contributii din stagiul complet de cotizare de 35 de ani, dupa adoptarea acestei ordonante de urgenta, pot incheia un contract de asigurari sociale pentru plata contributiilor pentru perioadele respective. Nivelul contributiilor sociale care vor fi platite va fi la nivelul salariului minim brut pe economie”, a mai declarat Danca.

Potrivit unui calcul, cei care vor „sa cumpere vechime” vor trebui sa plateasca 23.200 de lei in contul contributiei sociale, pentru sase ani, suma pe care ar fi datorat-o daca ar fi muncit in acei ani. Banii pot fi achitati pana in 2021 fie integral, fie esalonat.

Related posts

Legea antifumat a intrat in vigoare, dar se aplica dupa ureche pana ce vor fi publicate normele de aplicare

Lucy Ionesco

Cum au câştigat Borcea şi Victor Becali o sentinţă la limita legii.

Teodora Badescu

Persoanele cu venituri, altele decat din salarii, pastreaza calitatea asigurat in sanatate pana pe 15 martie 2019

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult