Social

Personalul nedidactic din invatamant va avea salarii majorate cu 12% de la 1 august 2015. Vezi OUG

Personalul nedidactic din invatamant primeste o veste buna. Guvernul vrea sa majoreze cu 12% salariile personalului nedidactic din invatamantm impactul bugetar pe 2016 fiind de 115 milioane lei. Potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta publicat de Ministerul Educatiei, majorarea salariilor personalului nedidactic din invatamant cu 12% s-ar putea opera incepand cu 1 august 2015. HotWeek va prezinta mai jos proiectul ordonantei de urgenta privind majorarea salariilor personalului nedidactic.

Proiectul de ordonanta de urgenta ce prevede creşterea salariilor personalului nedidactic din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, inspectoratele școlare și unitățile conexe, instituțiile de învățământ superior de stat și din bibliotecile centrale universitare este prezentat pe site-ul Ministerului Educatiei. Salariile personalului nedidactic nu au mai crescut în perioada 2008-2015 decât pentru recuperarea reducerilor din 2010 şi pentru asigurarea nivelului dalariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată

Guvernul sustine in nota de fundamentare ca de aceste majorari salariale vor beneficia aproape 54.000 de persoane din invatamantul preuniversitar de stat si 7.500 de persoane din universitar. Amintim ca aceasta majorare era prevazuta si in documentul semnat de premierul Ponta si ministrii sai cu sindicatele, cu o saptamana inainte de alegerile prezidentiale. Cresterea salariilor va produce o gaura la buget de 38,6 milioane de lei anul acesta si de 115,8 milioane anul viitor, potrivit notei de fundamentare.

Proiectul de Ordonanta de Urgenta (OUG) care prevede cresterea salariilor pentru personalul nedidactic din invatamant are doua articole:

„Art. 1 (1) Incepand cu data de 1 august 2015, cuantumul brut al salariilor de baza de care beneficiaza personalul nedidactic din unitatile de invatamant preuniversitar de stat, inspectoratele scolare si unitatile conexe, institutiile de invatamant superior de stat si din bibliotecile centrale universitare se majoreaza cu 12% fata de nivelul acordat pentru luna iulie 2015.

(2) Cuantumul sporurilor, indemnizatiilor si a celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care nu fac parte, potrivit legii, din salariul de baza de care beneficiaza personalul nedidactic de la alin. (1) se majoreaza cu acelasi procent de 12%, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

Art. 2. De prevederile art.1 beneficiaza si personalul prevazut in anexa nr. 1 la H.G. nr. 26/2015″.

Ultimul articol stipuleaza ca de majorarea salariala beneficiaza si personalul din cadrul directiilor Ministerului Educatiei. Vezi aici anexa nr. 1 la H.G. nr. 26/2015

In preambul, Executivul aminteste de acordul semnat de Guvernul Ponta cu liderii sindicali din educatie cu o saptamana inainte de alegerile prezidentiale, „in care la punctul 8 se prevede cresterea salariilor pentru personalul nedidactic din invatamant”.

Nota de fundamentare

In nota de fundamentare a proiectului de Ordonanta de Urgenta, Guvernul sustine ca „in perioada 2008 – 2015 salariile personalului nedidactic din unitatile de invatamant preuniversitar de stat, inspectoratele scolare si unitatile conexe, institutiile de invatamant superior de stat si din bibliotecile centrale universitare nu au mai fost modificate decat pentru recuperarea reducerilor salariale din anul 2010 si pentru asigurarea nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata conform hotararilor de Guvern anuale”.

„Personalul didactic si didactic auxiliar din invatamant a beneficiat de majorari salariale succesive prevazute in OUG nr. 103/2013 si OUG nr. 83/2014, majorari care au generat nemultumiri ale personalului nedidactic din invatamant”, se arata in document.

„De drepturile salariale majorate, in urma aplicarii ordonantei de urgenta, vor beneficia 53.848 de persoane din invatamantul preuniversitar de stat si 7.468 de persoane din invatamantul universitar” – prevede nota de fundamentare.

HotWeek va prezinta mai jos proiectul ordonantei de urgenta.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ  privind luarea unor măsuri în domeniul învățământului

Având în vedere Acordul încheiat între Guvernul României și federațiile sindicatelor reprezentative din învățământ asupra unor măsuri care urmează a fi adoptate în domeniul învățământului, în care la punctul 8 se prevede creșterea salariilor pentru personalul nedidactic din învățământ, ținând cont de faptul că în Ordonanța de urgență nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice aprobată cu modificări și completări prin Legea 71/2015 sunt prevăzute creșteri salariale de 5%, începând cu 1 martie 2015 și cu 1 septembrie 2015 numai pentru personalul didactic și didactic auxiliar, omițându-se personalul nedidactic din învățământ, luând în considerare faptul că personalul nedidactic prin activitatea depusă contribuie la asigurarea desfășurării în bune condiții a procesului de învățământ, având în atenție că neadoptarea actului normativ generează disfuncționalități asupra unor categorii de salariați și pentru eliminarea discriminărilor existente între categoriile de personal din sistemul național de învățământ, în considerarea faptului că aspectele mai sus menționate constituie o situație extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată, se impune adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanței de urgență, întrucât învățământul constituie prioritate națională, în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituția României, republicată, Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență.

Art. 1 (1) Începând cu data de 1 august 2015, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul nedidactic din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, inspectoratele școlare și unitățile conexe, instituțiile de învățământ superior de stat și din bibliotecile centrale universitare se majorează cu 12% față de nivelul acordat pentru luna iulie 2015.

(2) Cuantumul sporurilor, indemnizațiilor și a celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care nu fac parte, potrivit legii, din salariul de bază de care beneficiază personalul nedidactic de la alin. (1) se majorează cu același procent de 12%, în măsura în care personalul își desfășoară activitatea în aceleași condiții.

Art. 2 De prevederile art.1 beneficiază și personalul prevăzut în anexa nr. 1 la H.G. nr. 26/2015.

PRIM-MINISTRU
VICTOR – VIOREL PONTA

Related posts

Sarbatoare impresionanta la Alba Iulia de Ziua Nationala. Klaus Iohannis, Familia Regala, Patriarhul Daniel si mii de oameni au participat la ceremoniile de Centenar

Ioana Badulescu

Omul de afaceri Gruia Stoica a fost retinut de procurorii DNA

Lucy Ionesco

Cum vopsesti oua rosii de Paste 2016. Ouale rosii se vopsesc in Joia Mare. Traditie si semnificatii

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult