Epidemia de Pesta Porcina Africana (PPA) izbucnita vara aceasta in Romania ar fi putut fi evitata
Social Stiri locale

Pesta porcina africana face ravagii in fermele din Romania. Patronul Carnipod Tulcea: Am concediat 200 de oameni, pgubele se ridica la 7-8 milioane de euro

Pesta porcină africană (PPA) continuă să facă ravagii în fermele din sud-estul țării. Autoritățile au confirmat existenţa virusului în cea mai mare fermă din România, a doua ca mărime din Europa. 140.000 de porci urmează să fie eutanasiați la compania din Brăila, iar sute de oameni își vor pierde locurile de muncă. Printr-un scenariu asemănător a trecut deja firma Carniprod din Tulcea, prima companie din România afectată de pesta porcină africană, unde aproape 50.000 de porci au fost eutanasiați, iar 200 din cei 500 de angajați și-au pierdut locurile de muncă. ”Pagubele se ridică la 7-8 milioane de euro și ar trebui să fie acoperite de stat”, declară directorul Carniprod, Nicolae Ciuleac, care a vorbit pe larg la RFI despre problemele cu care se confruntă din cauza PPA.

Nicolae Ciuleac: Noi avem, în funcție 48.000 de porci, cu genetica noastră. Noi făceam totul de la A la Z. Cam 300 de animale sunt în fiecare zi conduse spre abatorizare. Pe banda de sacrificare s-a găsit un rinichi suspect, cu niște pete. S-a dus acest rinichi la analiză la laborator și s-a identificat că ar fi pesta porcină africană. Din momentul în care a ieșit pozitiv a fost stop cadru, la fabrică, la tot. Nimeni nu mai mișcă. S-a terminat tot. Nimeni nu mai face nimic. Porcii din fermă nu aveau nimic.

Reporter: Autoritățile au spus că aveți pestă porcină și că trebuie omorâte toate animalele. Animalele au fost omorâte. Ce altceva s-a întâmplat, s-a mai distrus și altă carne din stoc?

N.C: Pentru simplul fapt că am avut o bucată de rinichi de la un porc presupus infestat, tot ce am a trebuit distrus și eliminat. Au distrus 600 de tone de carne pe care o aveam în depozitul frigorific. Nu era numai carne de porc. Era carne de pui, de curcan, de vită. Distrugându-le pe toate am rămas fără materie primă. Nu mai avem nimic, zero tot.

Rep: Bănuiesc că aveți o estimare. Cam cât e paguba?

N.C: Nu sunt numai porci. Porcii sunt undeva la aproape 5 milioane de euro.

Rep: La asta ce se adaugă?

N.C: La astea se mai adaugă cele 600 de tone de carne, peste 100 de tone de preparate pe care le-am avut în depozite și care își urmau cursul de livrare. Și toți clienții noștri, care au luat marfă de aici, trebuiau să o distrugă. Nu știu să vă spun exact toate cantitățile care au fost retrase.

Rep: Au fost omorâți și niște vieri care erau foarte valoroși. La cât ajunge un vier?

N.C: Un vier dintr-ăla este 10.000 – 12.000 de euro. Aceștia erau, practic, bunicii, din care făceam materialul genetic.

Paguba este între 7 și 8 milioane de euro

Rep: Erau foarte importanți pentru dumneavoastră. Ați zis 5 milioane, plus tot ce s-a mai adăugat. La cât se ajunge?

N.C: Pentru mine paguba este între 7 și 8 milioane de euro. La aceasta se mai adaugă și alte elemente colaterale. Am plătit și toată distrugerea, dioxid de carbon.

Rep: Dumneavoastră ați plătit tot? Așa este protocolul?

N.C: Dar ce? Ei au venit cu banii? Ei au venit să ucidă. Ei nu au venit cu nimic.

Interviul integral pe site-ul RFI 

Stiri pe aceeasi tema

Exercitiu pentru verificarea functionarii sistemelor de alarmare, intre orele 10.00 si 11.00 in toate judetele din tara

Ioana Badulescu

Geanina Terceanu si fratii Becali au fost arestati preventiv

Cristiana Petrariu Bota

Accident in Braila. Preotul Vasile Hornea a murit dupa ce s-a rasturnat langa Movila Miresii

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult