Ministerul Public a finalizat analiza modificarilor aduse la Codul de Procedura Penala: 33 de articole prezinta elemente de neconstitutionalitate
Breaking News

Peste 200 de modificari la Codul penal si Codul de procedura penala vor fi dezbatute de pe 2 mai, urmand a fi aprobate pana la vacanta parlamentara

Peste 200 de modificari la Codul penal si la Codul de procedura penala vor fi dezbatute incepand pe 2 mai, urmand a fi aprobate pana la vacanta parlamentara. Comisia speciala pentru legislatie, condusa de Florin Iordache, a stabilit, joi, ca pe 2 mai incep dezbaterile la proiectele de modificare a Codurilor penale. Fostul ministru al Justitiei, Florin Iordache, a anuntat ca modificarile la codurile penale se vor face pana la vacanta de vara. 

Peste o suta de modificari sunt propuse numai pentru Codul de procedură penala si inca o suta pentru Codul penal, in mare parte destul de controversate. Sunt descurajati denunţătorii, procurorii nu mai pot face perchezitii daca nu stiu exact ce probe cauta, iar suspectii nu mai pot fi incatusati.

„Să fim de acord să începem lucrările Comisiei în data de 2 mai la ora 12:00. Din mediul academic, să invităm universitățile Cluj, Iași, București. Dacă tot o lungim, ajungem să intrăm în vacanța de vară și această comisie a fost tocmai înființată pentru a pune în concordanță codurile penale cu deciziile CCR, care sunt și de doi sau trei ani de zile, cât și cu deciziile CEDO și așa mai departe, cât și Directiva. Așa cum știți, directiva trebuia implementată începând cu 1 aprilie, a trecut 1 aprilie”, a declarat Florin Iordache.

O mare parte dintre modificari ii favorizeaza pe acuzatii de fapte de coruptie. Una dintre modificari prevede ca se va stabili prin lege ca emiterea de acte normative nu constituie infractiune si va fi interzis ca informatii dintr-un dosar sa fie facute publice inainte de pronuntarea unei decizii definite a instantei.

Alte schimbări importante îi vizează pe denunțători. Actuala prevedere care le înjumătățește pedepsele dacă fac un denunț s-ar putea aplica, pe viitor, doar dacă denunțul este făcut în șase luni de la faptă, indiferent care este aceasta. Parchetele nu vor mai avea voie să comunice informații despre dosare, iar procurorii trebuie să fie atenți să nu audieze o persoană mai mult de șase ore.

Sechestrul nu poate fi menținut mai mult de trei ani, termen care nu există în prezent, iar procurorii trebuie să știe exact ce caută la percheziție, pentru că nu vor putea folosi în dosare decât acele probe pentru care au avut mandat de ridicare. Dacă la percheziții găsesc și alte indicii, trebuie să ceară un nou mandat.

În privința codului penal, poate cea mai importantă modificare se referă la eliberarea condiționată: se va acorda mai rapid, deoarece se revine la prevederile din vechiul cod penal.

Articole asemănătoare

MOS NICOLAE da startul sarbatorilor de iarna. Traditii si obiceiuri de Sfantul Nicolae

Lucy Ionesco

Israel a aplicat cu succes un tratament impotriva coronavirusului. Pacienti in stare critica, tratati cu celule din placenta al companiei Pluristem

Lucy Ionesco

PNL i-a propus lui Tariceanu sa preia conducerea partidului. Care este raspunsul liderului ALDE

Lucy Ionesco