Manastirea Sucevita
Social

Picturile interioare de la Manastirea Sucevita au fost refacute si inaugurate dupa 20 de ani

Artistii restauratori au terminat refacerea picturilor interioare din Manastirea Sucevita, lucrarile fiind inaugurate in prezenta ministrului Culturii. Dupa doua decenii de munca meticuloasa, artistii restauratori de la Manastirea Sucevita au terminat restaurarea picturilor interioare din lacasul de cult, aflate la un pas de degradare. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a participat, sambata, la inaugurarea lucrarilor de restaurare din interiorul Bisericii ”Invierea Domnului” de la Manastirea Sucevita si a tinut sa anunte ca va fi restaurata si pictura exterioara.

Prezent la receptia lucrarilor, ministrul Culturii a dat asigurari ca refacerea ansamblului istoric al Manastirii Sucevita va continua cu picturile exterioare si cu zidurile de imprejmuire.

El a precizat ca a discutat cu directorul Institutului National al Patrimoniului si va fi reluat santierul la exterior, unde va fi continuata o lucrare de restaurare inceputa cu mai multi ani in urma.

Ministrul a promis ca va face toate demersurile necesare pentru ca, in urmatorul exercitiu financiar, sa fie inclusa restaurarea exterioara, tot prin Programul National de Restaurare, coordonat de Institutul National al Patrimoniului din subordinea Ministerului Culturii.

Cat despre restaurarea interioara, amintim ca frescele bisericii Invierea Domnului de la Manastirea Sucevita erau de nedescifrat din cauza fumului si prafului adunate in sute de ani de existenta. Efortul remarcabil al specialistilor a permis recuperarea acestor tezaure de arta murala clasica. Lucrarile de restaurare au costat peste 4 milioane de lei.

Manastirea Sucevita este una dintre principalele atractii turistice din Bucovina vizitata anul de zeci de mii de turisti. Biserica Manastirii Sucevita se afla in patrimoniul UNESCO.

Construita in urma cu patru secole, ca o cetatuie unde sa nu poata intra nici un dusman, Manastirea este una dintre comorile Bucovinei, cu zidurile si turnurile sale si cu picturile care ii acopera peretii. Manastirea Sucevita, cu hramul Invierea Domnului, este situata la 18 km de Radauti si 55 de km de Campulung Moldovenesc, in comuna Sucevita, judetul Suceava.

Manastirea Sucevita a fost construita spre sfarsitul secolului al XVI-lea si se considera a fi cel mai intarit complex manastiresc din zona Moldovei, deoarece a avut rolul de a apara familia Movilestilor si averile lor. Ion Neculce marturisea ca in manastire inca mai sunt incaperi din vechea casa domneasca si beciuri in care a stat ascunsa averea.

 

Stiri pe aceeasi tema

DOSARUL COLECTIV. Cristian Piedone a fost condamnat la 8 ani si jumatate de inchisoare cu executare, iar patronii clubului au primit cate 11 ani si 8 luni

Cristiana Petrariu Bota

Au prezis accidentul de la Brasov! Dezvaluire emotionanta de la Iasi

Bogdan

TAXA AUTO 2017. ANAF a decis cum se poate recupera taxa de poluare

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult