Piotr Verzilov, inca un adversar al Kremlinului care a fost "foarte probabil" victima unei tentative de asasinare prin otravire
Externe

Piotr Verzilov, inca un adversar al Kremlinului care a fost „foarte probabil” victima unei tentative de asasinare prin otravire

Activistul din cadrul grupului contestatar rus Pussy Riot, Piotr Verzilov, a fost ”foarte probabil” victima unei otrăviri relatează AFP, citându-i pe medicii săi de la Berlin, unde este spitalizat începând de duminică.

Rudele sale au denunţat o tentativă de asasinare prin otrăvire, drept pedeapsă pentru că a intrat pe teren, la 15 iulie, în timpul finalei Cupei Mondiale de Fotbal, în Rusia.

Spitalizarea sa are loc în contextul în care cazul Skripal afectează din nou relaţiile între Occident şi Moscova.

Simptomele sale ”ar putea să fi fost provovcate de o mulţime incredibilă de substanţe”, a declarat medicul, evocând plante sau diverse feluri de droguri.

Şansele de a identifica substanțele ”nu sunt foarte mari”, pentru că analizele au fost efectuate la şase zile după otrăvire.

Şeful spitalului a exclus însă posibilitatea unei supradoze provocate de către pacient.

Business Insider reamintește că Verzilov are dublă cetățenie, rusă și canadiană. El este un aliat apropiat al trupei și lucrează ca purtător de cuvânt al acesteia.

Ziarul german Bild amintește la rândul său, citând familia pacientului, că săptămâna trecută, la Moscova, Verzilov s-a prăbușit pierzându-și temporar vederea, precum și capacitatea de a vorbi și a merge.

Reuters dă însă vestea că starea lui Verzilov s-a îmbunătățit și că nu mai este considerat a fi în pericol.

În vârstă de 30 de ani, el este cunoscut pentru publicarea revistei Mediazona, un portal de știri online care se concentrează asupra încălcărilor drepturilor omului din Rusia.

Potrivit The Guardian, Moscova are o lungă tradiție în a-și otrăvi inamicii. În 1921, Vladimir Lenin a înființat o fabrică secretă de otrăvuri, care a funcționat și în timpul Războiului Rece. Și încă lucrează, cred guvernele occidentale. Fabrica ar fi adăpostită într-o clădire bej, obișnuită, în afara Moscovei, numită Institutul de Cercetare Științifică nr. 2.

Ziarul britanic reamintește cazul disidentului bulgar Georgi Markov – omorât în 1978 în Marea Britanie cu o încărcătură de ricină trasă dintr-o umbrelă modificată – și Alexander Litvinenko – ucis în 2006 cu o ceașcă de ceai verde radioactivă.

Fostul spion rus Serghei Skripal și fiica sa, Yulia, au fost atacați în în luna martie cu agentul mortal Novichok.

Stiri pe aceeasi tema

Alerta terorista de nivel maxim in Franta. Trei morti si 13 raniti in atentatul de la Strasbourg, produs la doi pasi de Targul de Craciun

Ioana Badulescu

Serviciul militar obligatoriu a fost reintrodus in Suedia, pe fondul evolutiei situatiei de securitate

Delia Ion

Beneficiile sociale in Marea Britanie. Ce urmeaza pentru cetatenii UE din Regatul Unit

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult