Life

Pisica Exotic Shorthair, printre cele mai frumoase pisici din lume. Personalitate si caracteristici

Pisica Exotic Shorthair se numara printre cele mai frumoase pisicute din lume. Cu o personalitate dulce si afectuoasa, pisicutele Exotic Shorthair sunt caracterizate de blanita scurta, capul mare si nasul turtit. De-a lungul anilor, pisicutele din rasa Exotic Sorthair au castigat mai multe premii, inclusiv cel de ”Pisica anului ” sau ”Cel mai bun exemplar de pui ”. Aceasta rasa se bucura de o mare popularitate printre iubitorii de pisici din intreaga lume, vaprezentam mai jos principalele caracteristici.

Pretul pisicutelor Exotic Shorthair este destul de piperat, un puiut din parinti campioni avand un pret de minim 350 de euro.

Pisica exotica cu par scurt – Personalitate

Există persoane care nu apreciază personalitatea leneşă şi moale a Persanelor şi le consideră “piese de mobilier cu blană”, dar în realitate Pisica Exotică este activă şi îi place să se joace în reprize, prinzând şoricei din catnip (o plantă care le place pisicilor). Datorită influenţei rasei Americane cu Păr Scurt, Pisica Exotică este caracterizată ca fiind mai energică decât Persanele, dar anumiţi crescători le consideră deopotrivă, similare în comportament.

Fără niciun dubiu, personalitatea Pisicii Exotice nu este chiar identică, doar apropiată, de cea a Persanelor, acestea fiind liniştite, loiale, dulci şi afectuoase. Vor să fie implicate în viata cotidiana a celor dragi şi îi vor urma linistite dintr-o cameră în alta doar pentru ai vedea ce fac. Se bucură de asemenea de îmbrăţişări şi cocoloşeli, încântându-i pe cei din jur cu torsul si linsul lor pînă când blana lor groasă le îndeamnă să se tolănească pe linoleumul rece din bucătărie sau pe cărămizile răcoroase ale şemineului. Crescătorii subliniază că datorită blănii scurte, ele pot petrece mai mult timp jucându-se între ele acordând o perioadă mai redusă întreţinerii corporale.

Pisica exotica cu par scurt – Trasaturi

Pentru a menţine caracteristicile corpului de Persana a pisicii exotice , blana, şi bagajul genetic, este necesar ca incrucisarea să se facă cu o Persană pura. Aproximativ 50% din puii rezultaţi dintre o Exotică şi o Persană vor avea blana lungă dacă părinţii lor au gene recesive de păr lung. Chiar şi când împerechem o Exotică cu o Exotică puii pot avea blana lungă dacă ambii părinţi au prezente gene de păr lung. Acestea încetinesc procesul de reproducere şi pot fi demoralizatoare, pentru că Asociaţia Crescătorilor de Pisici nu recunoaşte Exoticile cu Păr Lung nici ca Exotice nici ca Persane. Cu toate acestea crescătorii şi iubitorii acestei rase au iniţiat o mişcare de acceptare a Exoticei cu Păr Lung de către Asociaţia Crescătorilor de Pisici, dar nu se ştie dacă vor reuşi. O parte din crescători doresc crearea unei divizii noi de Persana cu Păr Scurt, în timp ce alţi crescători doresc înfiinţarea unei divizii de Exotice cu Păr Scurt şi cu Păr Lung.

Alte asociatii gestioneaza pisica exotica cu parul lung in mod diferit. De exemplu, TICA (Asociatia Internationala a Pisicilor) si-a dat acceptul ca acesta rasa sa fie prezentate ca persane, ACFA (Asociatia Americana a Crescatorilor de Pisici) le recunoaste ca fiind ”Pisici Exotice cu Parul Lung” si de asemenea UFO (Organizatia Unita a Felinelor), CFF (Federeatia Crescatorilor de Pisici) , AACE (Asociatia Americana a Iubitorilor de Pisici) si CCA le-au acceptat ca fiind ”Pisici Exotice cu Parul Lung”

Pisica exotica cu par scurt – Istoric

La sfarsitul anilor 1950 crescatorii americani de pisici cu parul scurt, motivati de popularitatea rasei Persane, au inceput sa incruciseze in secret rasa Persana cu Pisica Americana cu Parul Scurt pentru a-i imbunatati acesteia structura corpului si pentru a introduce in rasa frumoasa culoare argintie a persanelor.(La acea vreme si pana in 1965 rasa Americana cu Parul Scurt era cunoscuta ca fiind rasa cu parul scurt domestica.) Datorita acestei incrucisari, in anii 1960, conformatia pisicii Americane cu Parul Scurt a trecut printr-o perioada de remodelare. Osatura pisicii americane a devenit mai puternica, capul s-a rotunjit si nasul a devenit mai scurt iar blana a devenit mai deasa si mai lunga. Deoarece conformatia rasei Persane era foarte cunoscuta (si inca este), rasa hibrid s-a comportat bine la expozitii, desi nu era o rasa recunoscuta la acea vreme.

O alta categorie de crescatori de pisici americane cu parul scurt, au contestat aceste modificari ale rasei si s-au impotrivit vehement oricarui exemplar care avea semne de incrucisare. Pisica Exotica cu Parul scurt ar fi ramas ilegitima daca nu ar fi intervenit judecatoarea Asociatia Crescatorilor de Pisici, Jane Martinke. Aceasta a fost prima care a sugerat ca aceste pisici hibrid American/Persane ar trebui sa aiba o categorie proprie astfel sa nu se permita trasformarea rasei Americane cu Par Scurt.

Rasa Exotica cu Parul Scurt a fost prima data acceptata de catre Asociatia Crescatorilor de Pisici la concursurile de profil in 1976. Crescatorii acestei rase care faceau parte din Asociatia Americana a Crescatorilor de Pisici au primit permisiunea sa aloce noua categorie de ”Pisica Exotica cu Parul Scurt” rasei Americano/Persana cu Parul Scurt.
Putini crescatori si-au transferat exemplarele in noua categorie, totusi, crescatorii care au facut acest lucru au avut drum lung si anevoios in fata lor. Din cauza reticentei initiale manifestate fata de noua rasa si deoarece putini crescatori de Persane au acceptat ca pisicile lor sa fie folosite la programul de dezvoltarea a rasei ”Exotice”, progresul acestei rase a fost foarte incet.

La inceput, crescatorii de pisici ”Exotice” au folosit rasele ”Birmaneza”, ”Albastra de Rusia” si ”Americana cu Parul Scurt” pentru a introduce gena cu parul scurt. Crescatorii au folosit rasele cu parul scurt atat cat sa poata pastra in bagajul genetic aceasta caracteristica .

In timp ce rasa a inceput sa castige in popularitate si bagajul genetic s-a dezvoltat, Asociatia Americana a Crescatorilor de Pisici a inceput sa limiteze incrucisarea. In 1987 Asociatia Americana a Crescatorilor de Pisici a stopat incrucisarea raselor cu parul scurt, acceptand doar rasa Persana pentru incrucisare.
Chiar daca a avut un start mai incet, pisica Exotica a facut progrese considerabile cu ajutorul sustinatorilor rasei care au vazut ca aceasta noua specie de Persana cu blana mai scurta ar putea aduce un plus de valoare rasei.

In 1971 primele pisici Exotice cu parul scurt au obtinut titlul de mari campioane. In 1991, o reprezentanta a rasei Exotica a fost numita de catre Asociatia Crescatorilor de Pisici ”Pisica anului ” in America si in 1992 titlul ”Cel mai bun exemplar de pui ” a fost acordat tot unei Exotice. Astazi aceasta rasa se bucura de o mare popularitate printre iubitorii de pisici din intreaga lume.

Stiri pe aceeasi tema

MIREASA PENTRU FIUL MEU 19 FEBRUARIE 2015. Petru, preferatul fetelor la petrecerile organizate de prieteni

Delia Ion

Radu Mazăre, la volanul unui Jaguar, la parada motocicliştilor: Prefer maşinile vechi şi fetele noi

Teodora Badescu

RARES MARIS, castigatorul NEXT STAR din 11 decembrie 2014, finala de popularitate

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult