Vicepremierul ministru de Interne, Gabriel Oprea, a stopat desele sale apariții în public și mai ales în fața camerelor de filmat după ce operațiunile de găsire a planorului dispărut în urmă cu 5 zile au dat greș. Oprea este șeful suprem al Departamentului de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă, structură mamut creată în cadrul Ministerului de Interne după accidentul aviatic din Apuseni, în scopul unei mai bune coordonări a autorităților implicate în gestionarea crizelor.
Costurile unei operaţiuni de căutare precum cea a pilotului Mircea Crăciun şi planorului pilotat de acesta, ”mai ales pe calea aviatică”, se ridică la sute de mii de euro, a declarat, luni, secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, care a precizat însă că nu există ”un buget limită”.
”Costurile unei căutări de acest gen sunt foarte mari, mai ales pe calea aviatică se ridică la sute de mii de euro. Dar căutarea-salvarea este una din misiunile pe care orice stat le face când are astfel de situaţie până ce se convinge că a făcut absolut orice este necesar ca să găsească nava sau persoana care este dispărută. Există fonduri care sunt prevăzute, dar nu există buget limită, care atunci când îl atingem să oprim căutările. Acest lucru nu s-a pus niciodată în discuţie, dar există într-adevăr toate aspectele pe care le calculăm despre oportunitatea şi necesitatea unui mijloc de căutare la un anumit moment şi la un anumit moment pot să spui că acest mijloc nu mai este necesar, pentru că l-am folosit în toate zonele şi nu am găsit nimic“, a spus Arafat, la Predeal, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit unui comunicat transmis, luni seară, de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), peste 1.350 de pompieri, jandarmi, salvamontişti, poliţişti, militari şi voluntari au verificat, în cursul zilei, 50 de trasee montane.
Începând de vineri dimineaţă, ”au fost mobilizate resurse aeriene importante de la Inspectoratul General de Aviaţie al MAI şi de la MApN”, care au monitorizat zone montane din nouă judeţe, pe o suprafaţă situată între Munţii Făgăraş, Leaota, Bucegi – Întorsătura Buzăului – Piatra Neamţ, conform MAI. La aceste misiuni au participat şi piloţi civili ai Aeroclubului României.
”Astăzi (n.r. – luni) aeronavele au survolat şi ultimele arii din zona de căutare, iar de mâine acest tip de misiuni aeriene urmează să se realizeze punctual, în cazul existenţei unor indicii sau informaţii relevante”, se mai arată în comunicatul citat.
Conform sursei citate, zilnic, ”la acţiunile de căutare la sol au participat, în medie, peste 900 de forţe, misiunile ajungând şi până la 12 ore de efort susţinut în zone montane împădurite şi greu accesibile”. De asemenea, în cele patru zile de căutări s-au parcurs 129 de trasee montane.