Boris Johnson a anuntat planul de iesire din izolare care va aplicat de Marea Britanie in urmatoarele doua luni
Externe

Planul Brexit al premierului Boris Johnson, aproape realizat. Vot majoritar in Parlament pe Acordul de retragere a Marii Britanii din UE

MAREA BRITANIE – Planul Brexit al premierului Boris Johnson este aproape de a fi realizat. Acordul de retragere a Marii Britanii din UE la 31 ianuarie 2020 a primit vot majoritar in Parlamentul de la Londra. Decizia finala privind Brexit va fi data la inceputul lunii ianuarie.

Camera Comunelor a dat 358 de voturi pentru acordul Brexit si 234 impotriva, inregistrandu-se o majoritate de 124 de voturi in favoarea conservatorilor lui Boris Johnson. Proiectul de acord privind retragerea Regatului Unit din UE va fi examinat in continuare de parlamentul de la Londra la inceputul lunii ianuarie.

Proiectul de lege ar interzice, de asemenea, o prelungire a perioadei de tranzitie – pe parcursul careia Marea Britanie va fi in afara UE, dar va trebui sa respecte multe dintre regulile sale – din 2020.

Premierul Boris Johnson a declarat ca tara este acum „cu un pas mai aproape de a finaliza Brexit-ul”.

Liderul laburist Jeremy Corbyn le-a spus parlamentarilor sai sa voteze impotriva proiectului de lege, pe motiv ca exista „un mod mai bun si mai corect” de a parasi UE. In ciuda indemnului liderului laburist, sase dintre membrii partidului au sustinut guvernul conservator.

Boris Johnson insista ca un acord comercial cu UE poate fi incheiat pana la sfarsitul perioadei de tranzitie, dar criticii spun ca un astfel de plan nu este realist. 

Proiectul de lege era de asteptat sa treaca cu usurinta dupa ce conservatorii au castigat o majoritate de 80 de locuri la alegerile generale de saptamana trecuta.

Deputatii au sustinut, de asemenea, calendarul pentru dezbaterile ulterioare asupra proiectului de lege pe parcursul a trei zile cand se intorc din vacanta de Craciun. Discutiile sunt programate sa aiba loc pe 7, 8 si 9 ianuarie.

Iti recomandam: Povestea Brexit a ajuns la final, Marea Britanie iese din UE pe 31 ianuarie 2020. Parlamentul a votat Acordul Brexit

 

Articole asemănătoare

Presedintele Iohannis spune ca este necesara prelungirea starii de alerta, dar cu mai putine restrictii. Masuri care intra in vigoare din 15 iunie

Lucy Ionesco

Franta ar putea decreta stare de alerta maxima de luni, 5 octombrie, in Paris si suburbii

Lucy Ionesco

Forumul Economic Mondial de la Davos. Le Temps: Companiile care domina lumea inovarii imping consumul la limita dependentei de produsele lor

Ioana Badulescu