9.2 C
România
18 octombrie 2021
PLATA SARII SI PENSII
Social

Plata CAS retroactiv pentru persoanele fara stagiu minim de cotizare – Proiect

Un proiect privind plata CAS de catre persoanele fara stagiul de cotizare va fi discutat intr-una din sesiunile parlamentare din 2016. Documentul da o sansa celor care nu au vechimea necesara in munca sa-si poata plati contributiile retroactiv pe cinci ani. Propunerea e facuta, a ramas in Camera Deputaților, urmeaza sa fie dezbatuta’, a spus deputatul Kerekes Karoly, membru al Comisiei pentru munca și protecție sociala.

Deputatul Kerekes Karoly, membru al Comisiei pentru munca și protecție sociala, a declarat luni ca, in urmatoarea sesiune parlamentara, ar putea fi adoptata o propunere legislativa referitoare la persoanele care nu au calitatea de pensionari intrucat nu au indeplinit stagiul minim de cotizare, care sa poata plati contribuția de asigurari sociale retroactiv, pe o perioada de cinci ani.

„Foarte multe persoane nu au vechimea necesara, stagiul necesar prevazut de lege pentru a obtine pensia si le lipsesc cativa ani. A mai existat in anul 2010 posibilitatea de a se plati pentru 5 ani retroactiv CAS-ul eșalonat. Și aș dori sa repet acest lucru, atunci s-a rezolvat prin Ordonanța de Urgența aceasta problema, insa s-a incheiat la sfarșitul anului respectiv.

Ar fi cazul sa reluam procedura și sa mai dam o șansa celor care nu au vechimea necesara sa aiba posibilitatea sa poata plati contributiile retroactiv pe cinci ani. Propunerea e facuta, a ramas in Camera Deputaților, urmeaza sa fie dezbatuta’, a spus deputatul Kerekes Karoly, membru al Comisiei pentru munca și protecție sociala, pentru Agerpres.

Acesta a precizat ca propunerea a intrat in luna noiembrie a anului trecut in Comisia pentru munca și protecție sociala, iar din acest motiv președintele Casei de Pensii a solicitat reluarea discuțiilor intr-una din sesiunile parlamentare din 2016, intrucat procedura nu putea fi pusa in aplicare pana in luna decembrie a anului trecut, așa cum era prevazut in proiectul inițial.

‘Deci nu mai era timp, oamenii nu ar fi fost pregatiți și nici Casa de Pensii sa o aplice. Dar au considerat ca este o idee buna ca persoanele care nu au calitatea de pensionari intrucat nu au indeplinit stagiul minim de cotizare sa poata solicita asigurarea pentru pensie, prin plata contribuției de asigurari sociale retroactiv pe o perioada de cinci ani’, a subliniat Kerekes Karoly.

Stiri pe aceeasi tema

Proiect CNAS: Cardul de sanatate nu mai este obligatoriu pe perioada starii de urgenta. Medicii de familie ar putea acorda consultatii de la distanta

Cristiana Petrariu Bota

Numarul de telefon la care pot fi semnalate suspiciunile privind un posibil atac terorist

Cristiana Petrariu Bota

REZULTATE LOTO 27 FEBRUARIE 2014: REPORTURI LA 6 DIN 49, JOKER SI 5 DIN 40

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult