Platile cu cardul la magazin sau pe internet se schimba. Care sunt noile reguli valabile in toata Europa incepand de sambata
Breaking News Economie

Platile cu cardul la magazin sau pe internet se schimba. Care sunt noile reguli valabile in toata Europa incepand de sambata

Platile cu cardul la magazin sau pe internet se schimba. Noile reguli vor intra in vigoare incepand de sambata si vor fi valabile in toata Europa. Una dintre modificari este aceea ca PIN-ul cardului va fi cerut si pentru platile sub 100 de lei. 

Tot din motive de crestere a sigurantei impuse printr-o directiva europeana, cand facem plati online va trebui sa introducem mai multe date, inclusiv o parte din Codul Numeric Personal sau numarul de buletin.

Uniunea Europeana vrea sa facem platile cu cardul in siguranta, asa ca obliga tarile membre sa adopte reguli suplimentare de siguranta. Regulile se schimba pentru cumparaturile sub 100 de lei.

Daca pana acum puteam face nenumarate astfel de plati cu cardul contactless, de sambata vor fi acceptate doar 5. Si la a sasea plata va trebui sa introducem codul pin. Regula noua vrea sa previna situatiile in care cineva gaseste un card, sa zicem, si il foloseste pentru a cheltui sume mici.

Cand vom face plati cu cardul in magazine, nu se schimba nimic, daca sumele sunt peste 100 de lei. Aparatul o sa ne ceara in continuare PIN-ul.

O noutate este si la plata pe internet, unde felul in care platim se va schimba in functie de banca.
Reprezentant banca: „Zice ca o sa se ceara in plus fie o parola, fie un element biometric, adica amprenta, fie ceva ce stii, CNP.”

Iar pentru cei care folosesc aplicatiile de internet banking ca sa-si plateasca facturile, apar mai multe modificari. Pentru sume de pana la 10 de lei nu va mai fi ceruta parola, dar pentru tranzactii succesive, la a cincea plata se va solicita parola sau autentificarea, la fel ca la plata de la magazin.

Noile reguli europene vor face posibile si platile direct in aplicatiile de cumparaturi sau de plati, care vor fi si ele autorizate de institutiile de reglementare.

Daca pana acum trebuia sa introducem datele cardului si plata se facea prin sms de confirmare, in viitor cumparaturile se vor face printr-un simplu click, daca avem deja un istoric de plati si suntem clienti fideli sau doar prin autentificare cu amprenta sau recunoastere faciala.

Stiri pe aceeasi tema

Sapte ambasadori din UE, avertisment catre coalitia de guvernare: Sa ceara avizul Comisiei de la Venetia pentru a pastra independenta justitiei

Cristiana Petrariu Bota

Florian Coldea, adjunctul SRI, suspendat din functie si anchetat de o comisie interna. Coldea, chemat la Cotroceni de Iohannis

Delia Ion

Premierul: Invatamantul se va desfasura in sistem online atata timp cat nu se constata o reducere semnificativa a cazurilor

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult