Ploaia de meteori Orionide va lumina cerul in noaptea de 20 spre 21 octombrie
IT/Stiinta

Ploaia de meteori Orionide va lumina cerul in noaptea de 20 spre 21 octombrie

Octombrie este o lună excelenta pentru pasionatii de astronomie. Ploaia de meteori Orionide va lumina cerul in noaptea de 20 spre 21 octombrie. Orionidele apar in fiecare an in luna octombrie, fiind niste resturi din cometa lui Halley care intra in contact cu atmosfera Pamantului.

Nu veti avea nevoie de telescop sau de binoclu pentru a vedea ploaia de meteori Orionide. Asigurati-va un loc cat mai departe de oras, pentru vizibilitate maxima. Ploaia de meteori este vizibila pe tot parcursul lunii octombrie, dar atinge varful in noaptea de 20 spre 21 octombrie.

In aceasta noapte se pot vedea intre 15 si 30 de meteori pe ora. Fenomenul Orionide va continua pana in jurul datei de 7 noiembrie, dar la o intensitate mai mica.

Meteorii care strabat cerul sunt unii dintre cei mai rapizi si luminosi. Pamantul loveste un flux de particule ce provine din Cometa 1P / Halley, mai cunoscuta sub numele de Cometa Halley. Aceasta celebra cometa se apropie de Pamant la fiecare 75 -76 de ani si, pe masura ce cometa inghetata se indreapta spre soare, lasa in urma resturi din coada. In anumite perioade din an, Pamantul traverseaza punctele in care se afla resturile cometei.

Orionide
Orionide

Cometa Halley a fost numită după astronomul englez Edmond Halley, care aplicând teoria gravitațională a lui Newton și luând în calcul efectele gravitaționale ale lui Jupiter și Saturn, a reușit să stabilească data aproximativă a următoarei reîntoarceri a cometei.

Din anul 240 î.Hr. și până în prezent, cometa a fost observată de aproximativ 30 de ori, următoarea sa apariție fiind în 28 iulie 2061. Chiar dacă ultimele apariții ale cometei au fost dezamăgitoare, datorită poziției sale nefavorabile față de Soare și Terra, rămâne una dintre cele mai active și mai mari comete cunoscute.

Orionizii sunt numiți după direcția din care par să radieze, care este aproape de constelația Orion (The Hunter). În octombrie, Orion este cel mai bine vizibil în jur de 2 dimineața.

Miezurile meteorice sunt vizibile de oriunde pe Pământ și pot fi văzute oriunde pe cer. Ca și în cazul majorității evenimentelor de observare a fenomenelor astronomice de noapte, o buna observare a lor poate fi impiedicata de luminile din oras. Asadar, faceti tot posibilul sa iesiti in afara orasului, de preferat in jurul orei 01.30. Lasati ochii să se adapteze la întuneric timp de aproximativ 20 de minute. Nu folositi binocluri și telescoape, pentru ca nu vor îmbunătăți vizibilitatea ploii de meteori, aparatele mentionate fiind proiectate să vadă mai multe obiecte staționare pe cer.

Unele Orionide vor fi foarte stralucitoare si vor avea o viteza foarte mare, deoarece pot accelera cu o viteză relativă de până la 238.000 km h.

Este tentant să credem că meteorii strălucitori reprezintă fragmente care ar ajunge la Pământ, insa nu este cazul Orionidelor. Aceste mici fragmente de cometă – unele asemănătoare unui grăunte de nisip – se numesc meteoriti. Când intră în atmosfera Pământului, devin meteori. Fricțiunea datorată rezistenței la aer provoacă încălzirea meteorilor, creând o pistă luminoasa și aprinsă. Cei mai multi meteori se dezintegrează înainte de a ajunge la pământ. Cei puțini care lovesc suprafața Pământului se numesc meteoriți.

Stiri pe aceeasi tema

Premiul Nobel pentru Pace 2018 a fost castigat de medicul Denis Mukwege si de activista Nadia Murad pentru efortul de a pune capat folosirii violentei sexuale ca arma de razboi

Ioana Badulescu

O companie romaneasca de IT angajeaza francezi. Liviu Apolozan si Jean-Dominique Sorace manageriaza un centru de cercetare si dezvoltare software, bazat inclusiv pe Robotic Process Automation

Cristiana Petrariu Bota

Facebook a eliminat pagini si conturi de F­acebook si un grup din Romania care faceau parte dintr-o retea de conturi false apropiata PSD

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult