PNL ar putea convoca Parlamentul pentru legea prin care se revine la alegerea primarilor in doua tururi

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota ianuarie 6, 2020 17:30

PNL ar putea convoca Parlamentul pentru legea prin care se revine la alegerea primarilor in doua tururi

PNL intentioneaza sa convoace o sesiune extraordinara a Parlamentului, iar subiectul principal va fi legea prin care se revine la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin. Este una dintre deciziile luate de liberali in cadrul sedintei Biroului Executiv National, potrivit unor surse politice. Masura ar putea duce la demiterea Guvernului Orban, insa in avantajul PNL. 

De asemenea, liberalii au in plan modificari la modul in care sunt alesi presedintii de Consilii Judetene.

Schimbarea legislatiei electorale, pentru a permite alegerea primarilor din doua tururi de scrutin, ar putea atrage o motiune de cenzura din partea PSD de demitere a guvernului Orban. In acest caz, UDMR si Pro Romania vor vota, potrivit surselor, pentru demiterea Guvernului Orban.

UDMR a aratat ca sustine alegerile anticipate, insa cu o conditie: Guvernul sa nu modifice sistemul electoral pentru alegerile locale, asadar primarii sa fie alesi in continuare intr-un singur tur de scrutin.

In consecinta, unele surse politice au dezvaluit faptul ca exista un plan ca Guvernul sa forteze modificarea sistemului electoral, iar UDMR sa se alieze, conjunctural, cu PSD, insa in avantajul PNL, pentru a determina caderea Cabinetului Orban si a face astfel primul pas catre alegerile anticipate.

Convocarea de alegeri anticipate nu va avea loc imediat, ci abia dupa ce doua nominalizari ale presedintelui Klaus Iohannis vor fi respinse de Parlament.

Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan a anuntat deja ca ”deciziile sunt luate”, astfel incat sa se organizeze alegeri parlamentare anticipate ”cel mai tarziu in aprilie“.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.