PNL si USR vor initia impreuna motiunea de cenzura impotriva Guvernului. Care este pozitia celorlalte formatiuni politice
Politica

PNL le reproseaza romanilor din diaspora ca nu sunt interesati sa voteze si cere modificari la legea electorala

PNL si-a exprimat nemultumirea ca romanii din diaspora nu sunt interesati sa voteze si cere modificari la legea electorala, mai multe sectii de votare pentru romanii din diaspora, dar si posibilitatea ca acestia sa se poata inscrie online in Registrul Electoral.

Liberalii atrag atentia ca putini romani din diaspora s-au inscris în Registrul Electoral pentru a vota prin corespondenta la alegerile parlamentare din toamna, respectiv circa 3.000 de romani, desi in strainatate sunt foarte multi romani. Termenul limita pentru inscrierea in Registrul Electoral este de 31 august.

Cei din PNL cer promovarea mai intensa a votului prin corespondenta, dar si simplificarea procedurilor ca inscrierile sa se poata face si online, nu doar prin posta.

Mai multi parlamentarii liberali s-au arătat ingrijorati de efectele reduse ale demersului lor privind votul prin corespondenta la nivelul romanilor din diaspora. Chiar si presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, s-a declarat nemultumit de pasivitatea romanilor din diaspora privind alegerile parlamentare. Quintus a apreciat comoditatea si lenea ca fiind trasaturi specifice romanilor, care prefera sa voteze la urne in numar ridicat doar atunci la mijloc este un motiv care ii afecteaza emotional.

Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat, luni, că au fost validate 3.613 cereri de înscriere în Registrul Electoral depuse de alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, cu puţin peste 500 în plus faţă de situaţia prezentată săptămâna trecută, potrivit News.ro.

Dintre cei 3.613 care au cerut înscrierea, 2.913 menţionează opţiunea pentru votul prin corespondenţă, iar 700 pentru votul în secţiile de votare. Pentru votul prin corespondenţă cele mai multe cereri au venit din Spania-1290, Italia-791, Franţa-118, Germania-101 şi Belgia-90.

Pentru amenajarea de secţii de votare în localitatea de domiciliu sau reşedinţă cele mai multe solicitări provin din Spania-305, Moldova-156, Italia-71, Portugalia-24 şi Franţa-20. Amenajarea la cerere a unei secţii, pe lângă cele din ambasade, consulate şi filialele Institutului Cultural Român, este posibilă doar dacă se primesc cel puţin 100 de cereri din aceeaşi localitate.

”AEP face apel la cetăţenii români din afara graniţelor ţării să se adreseze misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în vederea depunerii documentelor necesare înscrierii în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă sau la o secţie de votare din apropierea locuinţei. De asemenea, Autoritatea recomandă alegătorilor români din străinătate să se informeze la Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare în afara ţării”, transmite Autoritatea.

Stiri pe aceeasi tema

Alegerile locale vor avea loc pe 5 iunie, Guvernul a aprobat propunerea AEP

Cristiana Petrariu Bota

GEST MAFIOT FACUT DE ELENA UDREA IN PARLAMENT. VIDEO. PUTIN MAI TARZIU A VENIT CU EXPLICATII

Cristiana Petrariu Bota

VOT PRIN CORESPONDENTA. Cum se pot inscrie romanii din strainatate in Registrul Electoral

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult