Plangerea lui Orban pe numele premierului Dancila se intoarce impotriva partidului. PSD vorbeste de suspendarea presedintelui Iohannis
Politica

PNL nu a propus niciun premier la consultarile cu Iohannis: Propui un premier atunci cand ai in spate votul unei majoritati

Presedintele Klaus Iohannis a primit, luni, la consultarile de la Palatul Cotroceni pentru formarea noului Guvern, delegatia PNL, formata din presedintele Ludovic Orban si cei patru prim-vicepresedinti. PNL nu a propus niciun premier la consultarile cu Klaus Iohannis, motivand ca poti veni cu o propunere de premier doar atunci cand ai in spate votul unei majoritati.

In debutul intalnirii, Iohannis a mentionat din nou faptul ca sunt foarte multi jurnalisti prezenti. „Avem o asistenta numeroasa, dar ei pleaca in vreo 30 de secunde”, le-a zis presedintele liberalilor, zambind. Din delegatia PNL au facut parte presedintele Ludovic Orban si prim-vicepresedintii Ilie Bolojan, Raluca Turcan, Mircea Hava si Iulian Dumitrescu.

CONSULTARI LA COTROCENI. Iohannis discuta cu partidele pentru desemnarea unui nou premier – UPDATE

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat, luni, dupa consultarile cu presedintele Klaus Iohannis, ca liberalii i-au transmis sefului statului ca PNL isi poate asuma guvernarea oricand, insa doar daca ar avea o majoritate in spate, ceea ce nu au reusit sa obtina, astfel incat scopul lor acum este sa blocheze formarea unui Guvern PSD, in Parlament.

„Delegatia PNL i-a prezentat presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, pozitia politica a partidului, care a fost adoptata astazi. (…) Pozitia noastra a fost aceea ca PNL este oricand pregatit sa-si asume raspunderea guvernamentala, dar doar in baza unei majoritati parlamentare solide, coerente, care sa permita punerea in practica a unui program de guvernare liberal”, a spus Orban, la finalul consultarilor.

El a precizat din nou ca, in cursul discutiilor purtate cu celelalte partide parlamentare, cu exceptia PSD, nu s-a reusit degajarea unei astfel de majoritati „din diferite motive”. „Ca atare, asteptam decizia presedintelui”, a spus liderul PNL.

Intrebat de ce nu au propus totusi un premier, el a spus ca PNL nu face „politica ca sa ne aflam in treaba”. „Propui un premier atunci cand ai in spate votul unei majoritati certe”, a afirmat el.

Ludovic Orban a mai afirmat ca PNL va vota impotriva oricarui Guvern care are in componenta PSD, iar scopul actual este blocarea oricarui Guvern social-democrat.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat luni inainte de consultari, la finalul sedintei de Birou Politic National, ca liberalii nu vor propune un candidat pentru functia de prim-ministru la consultarile cu presedintele Klaus Iohannis, deoarece in acest moment nu exista o majoritate parlamentara coerenta fara PSD, mentionand ca liberalii vor vota impotriva guvernului social-democrat.

”In urma consultarii organizatiilor judetene, Biroul Politic National impreuna cu grupurile parlamentare au hotarat (…) ca PNL este pregatit in orice moment sa isi asume raspunderea guvernarii, dar doar in baza existentei unei majoritati parlamentare coerente, stabile, care sa permita punerea in practica a unui program de guvernare liberal. Astazi am constatat in urma discutiilor purtate cu partide parlamentare, altele decat PSD, ca inca nu este atins acest obiectiv al existentei unei majoritati parlamentare coerente, stabile, care sa permita punerea in practica a unui program de guvernare liberal care sa raspunda nevoilor societatii romanesti”, a declarat Ludovic Orban.

Liderul PNL a mai spus ca liberalii vor vota impotriva oricarei forme de guvernare in care se gaseste PSD si ca ca vor face toate demersurile necesare pentru a impiedica investirea unui eventual guvern PSD. ”Putem propune un premier din partea PNL, dar in functie de dezvoltarile politice ulterioare si numai dupa consultarile care au loc la Cotroceni, daca va fi necesar”, a precizat Orban.

Stiri pe aceeasi tema

Tariceanu: Pe 11 decembrie, romanii au sanctionat acele partide care nu au inteles ca respectarea drepturilor cetatenilor nu e un moft

Delia Ion

ALEGERI 2016. Ce spune PSD despre cererea PNL ca alegerile locale sa se desfasoare in doua tururi

Cristiana Petrariu Bota

Care este strategia PSD dupa respingerea Rovanei Plumb in comisia JURI

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult