PNL si USR vor initia impreuna motiunea de cenzura impotriva Guvernului. Care este pozitia celorlalte formatiuni politice
Politica

PNL propune ca firmele private sa acorde al 13-lea si al 14-lea salariu

PNL propune ca firmele private sa acorde al 13-lea si al 14-lea salariu, in schimbul unei scutiri la impozitul pe profit. Deputatul PNL Ion Stefan a anuntat miercuri depunerea la Camera Deputatilor a unui proiect de lege privind posibilitatea societatilor comerciale cu capital integral privat de a acorda al 13-lea si al 14-lea salariu, explicand ca pentru societatile comerciale cu capital integral privat cheltuielile salariale vor fi deductibile din impozitul pe profit in cuantum de 20%. 

Presedintele PNL Ludovic Orban a venit cu precizari joi, pe pagina de Facebook, afirmand ca firmele nu sunt obligate sa faca acest lucru, ca masura se aplica in alte cateva tari europene, sau ca masura este o forma prin care incearca sa ajute companiile sa isi fidelizeze angajatii, in conditiile in care multi angajati din privat vor sa se mute la stat.

„Proiectul de lege da posibilitatea salariatilor din mediul privat sa poata primi al 13-lea si al 14-lea salariu. Ne dorim alinierea la realitatea europeana. Asa cum sunt recompensati salariatii din companiile profitabile din Germania, Franta, Spania, Austria, Italia, asa trebuie sa se intample si in Romania. Prin aceasta propunere, bugetul de stat nu va fi vaduvit de anumite venituri, ci dimpotriva vor fi incasari suplimentare la bugetul de stat, prin impozitul pe salariu, cheltuieli cu sanatatea, cheltuieli sociale, care vor fi suportate tot de societati prin acordarea acestor salarii. La momentul actual, in sistemul economic cu capital privat din Romania, muncesc aproximativ 3,7 milioane de angajati. Prin adoptarea prezentei propuneri legislative impactul bugetar va fi unul pozitiv, estimat la circa 2,7 miliarde lei anual, cuprinzand: impozit pe salarii, contributii sociale, contributii de sanatate, impozite asupra consumului”, a afirmat miercuri Stefan, intr-o conferinta de presa.

El a propus ca al 13-lea salariu sa fie acordat inainte de Craciun si al 14-lea inainte de concediul de odihna.

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a adus o serie de precizari in acest sens:

„Trebuie sa fac cateva precizari legate proiectul de lege initiat de PNL care prevede scutirea cu pana la 20% din impozitul pe profit pentru firmele private care acorda catre angajati al 13- lea si al 14-lea salariu.

1. Firmele nu sunt obligate sa acorde aceste salarii suplimentare ci o fac doar daca doresc.
2. Aceasta facilitate fiscala nu afecteaza cealalta facilitate fiscala, tot in limita a 20% din impozitul pe profit, acordata companiilor pentru finantarea ONG-urilor
3. Masura nu este inventata de noi ci se aplica in cateva tari din Europa
4. Masura este o forma prin care incercam sa ajutam companiile sa isi fidelizeze angajatii de care au absoluta nevoie, in conditiile in care multi angajati din privat vor sa se mute la stat (dupa majorarea salariilor ) sau pleaca in strainatate pentru un salariu mai mare.
5. Decat sa colectam bani la buget si sa ii risipim pe ajutoare sociale mai bine stimulam crearea de locuri de munca
6. Este posibil ca masura sa reduca evaziunea fiscala la impozitul pe profit datorita acestui stimulent care ar putea sa determine destui antreprenori sa nu mai faca eforturi pentru a reduce profitul.

Consider ca aceasta propunere legislativa este vitala in contextul de pe piata muncii de astazi, in care antreprenorii se plang de lipsa fortei de munca ( in special cea calificata) iar foarte multi investitori nu se hotarasc sa inveseasca tocmai din acest motiv. In plus, daca guvernantii au marit salariile in sectorul public trebuie solutii pentru cresterea veniturilor in sectorul privat, care este adevaratul motor al economiei.”

Stiri pe aceeasi tema

Dragnea despre Ponta: Nu pleaca din PSD, nu-si face alt partid, fundatia e o actiune pe care o sprijin

Cristiana Petrariu Bota

Guvernul Ciolos, intre inepuizabila bascalie a conceptului de tehnocrat si preferinta romanilor pentru baietii glumeti

Cristiana Petrariu Bota

Kovesi face declaratii de presa la ora 12.00, dupa ce Iohannis a revocat-o din functia de procuror-sef al DNA

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult