CCR a admis sesizarea lui presedintelui Iohannis: Legea privind statutul functionarului public parlamentar, adoptata cu incalcarea principiului bicameralismului
Breaking News

PNL va ataca la Curtea Constitutionala ordonanta privind CAS si CASS privind contractele part-time

PNL sesizeaza Avocatul Poporului pentru a ataca la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) ordonanta privind plata CAS si CASS privind contractele cu norma part-time. Anuntul a fost facut, luni, de liderul PNL, Ludovic Orban, care a adaugat ca ordonanta privind contractele part-time incalca Constitutia „in mai multe puncte”.

Conducerea PNL a imputernicit o echipa de specialisti din cadru partidului, in frunte cu deputatul Ioan Cupsa, care, in termen de 48 de ore, sa finalizeze sesizarea catre Avocatul Poporului. Documentul ar urma sa fie transmis cel mai probabil in cursul zilei de miercuri.

Amintim ca Guvernul impune plata CAS si CASS la nivelul salariului minim pentru angajatii part-time, adoptand in acest sens o ordonanta de urgenta. Exceptie fac studentii, elevii si pensionarii. Reprezentantii societatii civile din Consiliul Economic si Social s-au opus fara succes suprataxarii contractelor de munca cu norma part-time, chiar daca au atentionat ca aceasta masura ar putea duce la reducerea veniturilor nete si chiar si la un val de demiteri.

„In cadrul Biroului Executiv al PNL am luat decizia de a sesiza Avocatul Poporului pentru a ataca la CCR ordonanta privind contributiile pentru fondul de pensii si pentru fondul de sanatate”, a declarat Ludovic Orban.

Liderul liberalilor a tinut sa sublinieze ca ordonanta incalca Constitutia „in mai multe puncte”.

„Consideram ca nu pot fi adoptate prin ordonanta simpla modificari ale unor legi organice – Codul Fiscal fiind lege organica, iar actul normativ prin care a fost modificat fiind o ordonanta simpla. De asemenea, este incalcat Codul Fiscal, care prevede la articolul 4 ca o modificare a taxelor, impozitelor si contributiilor nu poate fi facuta asa cum au facut ei, de azi pe maine. Ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 1 ianuarie si sa fie in vigoare timp de un an de zile. Asa prevede Codul Fiscal pe care ei l-au modificat, fara sa modifice in schimb acest articol din Codul Fiscal”, a explicat Orban.

PNL mai considera ca este incalcat articolul 56 din Constitutia Romaniei – contributiile trebuie sa fie echitabile.

„Noi consideram ca este o mare inechitate sa se plateasca contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari de sanatate la acelasi nivel pentru angajatii care lucreaza un timp de lucru diferit – de exemplu opt ore, fata de unul care lucreaza doua ore”, a adaugat Orban, care a subliniat ca, tot in baza Constitutiei, a fost incalcata legea privind transparenta decizionala.

„Nu a existat niciun fel de dezbatere publica, niciuna dintre prevederile legii privind transparenta nu a fost respectata in adoptarea acestei ordonante simple”, a spus el.

Executivul a aprobat, joi, o ordonanta privind unele masuri pentru asigurarea platii de catre angajator a contributiei pentru pensii si sanatate la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, pentru toti salariatii, inclusiv pentru persoanele care au incheiate contracte de munca cu timp partial si pentru cei cu plata in acord.

Stiri pe aceeasi tema

Vladimir Putin a sustinut o conferinta maraton cu 1.400 de jurnalisti. DECLARATII – LIVE VIDEO

Cristiana Petrariu Bota

Coalitia PSD-ALDE s-a rupt. Tariceanu renunta la guvernare, la candidatura la prezidentiale si la sefia Senatului

Cristiana Petrariu Bota

Raed Arafat: Daca de Pasti oamenii nu respecta regulile de distantare sociala si merg in vizita, riscam ca la Pastele viitor sa facem pomeni

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult