Diaspora pregateste un protest de amploare de Ziua Nationala a Romaniei: Organizam o intalnire cu ocazia Centenarului Marii Uniri
Politica

PNL va propune modificarea Legii adunarilor publice: Interzicerea unei manifestatii nu trebuie sa mai apartina autoritatilor publice, care sa decida dupa bunul plac

PNL vrea sa modifice Legea adunărilor publice in sensul ca protestele politice sa nu mai fie declarate în prealabil. Liderul deputaților PNL Raluca Turcan a declarat luni că PNL va propune o modificare a Legii 61/1991 privind adunările publice, prin care protestele politice, precum și alte manifestări, să fie derogate de la obligativitatea de a fi declarate în prealabil.

„Legea actuală a adunărilor publice poate deveni o reală piedică în organizarea unor manifestații politice pașnice, mai ales atunci când este folosită cu rea-credință și abuziv așa cum s-a întâmplat cu protestele din 10 august” a declarat aceasta.

Potrivit propunerii, Articolul 3 se modifică și se completează, urmând a avea următorul conținut:

”Art.3
Prin derogare de la dispozițiile art.1 alin.(2) din prezenta lege, nu trebuie declarate în prealabil adunările publice al căror scop îl constituie manifestările cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, protestele politice, precum și cele care se desfășoară în piețe, în alte locuri în aer liber, trotuare, ori în exteriorul sau în incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. În cazul în care organizatorii adunărilor publice nesupuse declarării prealabile dețin indicii sau date că desfășurarea lor s-ar putea solda cu acte de dezordine ori că ar putea să ducă la manifestări violente, au obligația să solicite din timp primarilor, unităților de jandarmi competente teritorial și poliției locale sprijin de specialitate.”

Turcan afirmă că decizia ICCJ privind Legea adunarilor publice (61/1991) precizează că organizarea adunarilor publice trebuie declarată prealabil autorităților publice.

„Din păcate, practica autorităților publice înțelege această declarare prealabilă ca o formă de autorizare de facto, ceea ce poate duce la interpretare abuzivă a legii și la încălcarea libertății de exprimare și a libertății întrunirilor consacrate de articolul 39 din Constituția României. Trebuie spus că Legea 61/1991 vine din epoca mineriadelor și trădează resorturi antidemocratice în contradicție flagrantă cu evoluția societății românești,” a declarat deputatul liberal.

„Este nevoie de o modificare legislativă care să precizeze clar care sunt situațiile în care este necesară autorizarea manifestațiilor publice. După declararea prealabilă a unui miting, este obligația autorităților să asigure condițiile de securitate pentru desfășurarea acestuia. Interzicerea unei manifestații nu trebuie să mai aparțină autorităților publice care să decidă după bunul plac, singura autoritate care poate interzice un miting trebuie să fie o instanță de judecată” a continuat aceasta.

Stiri pe aceeasi tema

Proiectul de rectificare bugetara va fi prezentat, astazi, de premierul Viorica Dancila: Sunt in plus 6 miliarde de lei

Ioana Badulescu

Ministrul Justitiei, reactie la declaratia lui Iohannis: Presedintele „nu face parte din Biblie”, nimeni nu se pricepe la toate

Ioana Badulescu

Rares Bogdan prezice suspendarea presedintelui Iohannis. Despre Ciolos: Unul dintre cei mai slabi premieri ai Romaniei

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult