Poetul si eseistul Radu Carneci a murit la varsta de 89 de ani
Social

Poetul si eseistul Radu Carneci a murit la varsta de 89 de ani

Radu Carneci, poet, eseist, traducător, jurnalist si editor, a incetat din viata la varsta de 89 de ani. Anuntul a fost facut pe Facebook de fiica sa, poeta Magda Carneci. „Astazi a trecut in nefiinta tatal meu, poetul si traducatorul Radu Carneci (1928-2017)….”, a scris Magda Carneci pe pagina sa de socializare.

Radu Carneci (1928-2017) a publicat peste 40 de titluri, printre care se numara „Cantarea cantarilor”, „Heraldica Iubirii”, „Temerile lui Orfeu” si „Sonete”, iar dintre traducerile publicate in volume – Leopold Sedar Senghor (Senegal), „Jertfe negre”, Kahlil Gi￯bran (Liban), „Profetul” si „Gradina Profetului”, Mousse Boulanger „Inima de aur”, Delmira Agustini (Uruguay), „Dulci elegii” si „Integrala lirica Baudelaire”.

A fost distins cu Premiul Academiei Romane pentru „Tmpul Judecator”, iar cu „Cantand dintr-un arbore” a primit Premiul Uniunii Scriitorilor.

Cateva opinii despre opera lui Radu Carneci:

– Radu Cârneci – opera sa – amestec rafinat de sensibilitate şi inteligenţă artistică, de virtuozitate de orfevru şi inspiraţie tumultuoasă, precum şi de încredere ilimitată în puterea Cuvântului şi a Frumosului – va dăinui. Pentru că această apologie a iubirii prevesteşte viitorul. Cel puţin şansa noastră cea bună. Deoarece, în acest veac de hipertrofie a inteligenţei, a gândirii calculatoare, a lucidităţii adesea dezabuzate, trebuie să re-învăţăm să iubim, să nu mai comprimăm puterile afective ale sufletului uman, pasiunile sale generoase. Da, iar această, sever selectată, antologie reprezintă un popas înalt pe drumul indispensabilei şi salvatoarei şcoli a dragostei autentice. (Radu Enescu)
Ca şi pentru Ovidiu, pentru Radu Cârneci rostirea Iubirii, care ţine de divinitate, de adâncurile fiinţei, este echivalentă cu rostirea Adevărului. Ea este realitatea supremă, ce atinge Absolutul. (Mihai Cimpoi)
Că e vorba într-adevăr de orientarea mai multor poeţi spre mituri şi mitologie, recentul volum Orgă şi iarbă (1966) al lui Radu Cârneci stă mărturie. Fie în versuri cărora el le zice Către Apollo („ruga unei tinere fete”), fie în altele, ca Orfeu către Euridice, acest poet umblă cu har şi ştiinţă printre celebrele ficţiuni ale anticilor. (Vladimir Streinu)

Radu Carneci s-a nascut pe 14 februarie 1928, in satul Valea lui Lal – comuna Pardosi, jud. Ramnicu-Sarat (azi, Buzau). Licentiat al Facultatii de Silvicultura din Brasov (1954).

In 1964 a infiintat la Bacau revista de cultura (serie noua) pe care a condus-o pana in 1972. A fost secretar al Uniunii Scriitorilor (1972-1976), apoi sef al sectiei de literatura si arta la revista Contemporanul (1976-1990).

In 1990, Radu Carneci a reinfiintat, la Bucuresti, revista Neamul Romanesc, publicatie a Ligii Culturale pentru Unitatea Romanilor de pretutindeni. A infiintat si a condus editura Orion (1991-2008), de asemenea, a fost si director executiv al Fundatiei Nationale „Izvoare” pentru protectia Naturii si Artelor in Romania.

Radu Carneci este si autorul unor importante antologii literare, cu teme abordate pentru intaia data in cultura nationala, astfel: „Sonete – Shakespeare – Voiculescu” – 1996; „Arborele neuitarii” (cuprinzand poeti de limba ramana din Israel) – 1997; „Miorita” – in sapte limbi (romana, franceza, spaniola, italiana, engleza, germana, rusa), editie ilustrata de Dragos Morarescu – 1997; „Poezia Padurii romane” (patru volume: I. poezia populara de inspiratie silvestra; II. clasicii; III. modernii; IV. contemporanii) – 2001; „Cinegetica” (trei volume, texte din literatura universala si romana) – 2003; „Cantarea Cantarilor” – antologie (cuprinzand 16 variante in limba romana, de la cea cuprinsa in Biblia lui Serban – 1688 si pana in prezent) – 2009; „Antologia Sonetului Romanesc” (trei volume) – 2009; „Amintiri din Paradis” (interviuri) – 2015.

Foto: Digi 24

Stiri pe aceeasi tema

Salariile politistilor vor fi majorate. Actul normativ va ajunge la Guvern saptamana aceasta

Ioana Badulescu

Musulmanii din Romania, semnal de alarma privind propaganda radicala din lacasurile de cult neavizate

Cristiana Petrariu Bota

REZULTATE LOTO 6 DIN 49 DIN 2 OCTOMBRIE 2016 LIVE ONLINE. Report la categoria 1 in valoare de 5,25 milioane lei

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult