14.2 C
România
20 octombrie 2021
Ponta a discutat despre gazele din Marea Neagra cu ExxonMobil si OMV Petrom
Politica

Ponta a discutat despre gazele din Marea Neagra cu ExxonMobil si OMV Petrom

Premierul Victor Ponta s-a intalnit Palatul Victoria cu o delegatie a consortiului format din ExxonMobil si OMV Petrom pentru a discuta despre evolutia proiectelor de explorare a resurselor de gaze naturale din Marea Neagra. Primirea a avut loc in contextul vizitei in Romania a Vicepresedintelui ExxonMobil Exploration Company, Michael Cousins si a Vicepresedintelui pentru operatiunile din Europa, Tristan Aspray, potrivit unui comunicat transmis de Guvern.

Reprezentantii ExxonMobil si OMV Petrom au prezentat progresele obtinute in ultimele luni in operatiunile din zona adanca a perimetrului Neptun si au reconfirmat interesul pentru continuarea investitiilor in conformitate cu programul de lucrari asumat. Ponta s-a interesat de stadiul cooperarii dintre consortiu si compania Transgaz pentru realizarea investitiilor si asigurarea preluarii, in perspectiva, in sistemul national de transport din Romania, a hidrocarburilor ce vor fi exploatate in perimetrele din Marea Neagra.

De asemenea, reprezentantii consortiului s-au interesat de evolutiile in privinta cadrului de reglementare din sectorul petrol si gaze si au apreciat preocuparea Guvernului Romaniei pentru incurajarea investitiilor sustenabile in acest sector strategic, mai sustine Guvernul.

Reamintim ca transportatorul national de gaze-Transgaz- a semnat, in 2014, cu Exxon si OMV Petrom, un acord complex de colaborare prin care compania si-a asumat proiectarea si dezvoltarea unui program de investitii de aproximativ 1,5 miliarde de euro in mai putin de patru ani. Practic, este un acord prin care gazele din Marea Neagra care ar urma sa fie exploatate de consortiul format din Exxon si OMV Petrom ar urma sa intre in sistemul de transport romanesc. In acest moment, reprezentantii Transgaz asteapta angajarea contractuala din partea producatorilor din Marea Neagra, dar si confirmarea unor finantari europene, se arata in raportul administratorilor pe 2014..

Potrivit raportului administratorilor, realizarea acestor investitii ar fi cu atat mai importante cu cat „aceste dezvoltari concurau in paralel cu concepte extrem de periculoase stretegic pentru Romania, cum era proiectul South Stream”

„Confirmarea capacitatii companiei de a proiecta si finanta acest complex program de dezvoltare a fost si va fi esential pentru a asigura increderea investitorilor straini in perimetrele din Marea Neagra, investitori care vor aduce peste 5 miliarde de dolari in capital pentru aceste dezvoltari. Indeplinirea acestor cerinte a fost cu atat mai importanta cu cat aceste dezvoltari concurau in paralel cu concepte extrem de periculoase stretegic pentru Romania, cum era proiectul South Stream. Din fericire, compania si-a indeplinit cu succes toate cerintele si nu a deschis o bresa in stabilitatea strategiei de dezvoltare energetica a tarii”, se arata in raportul administratorilor.

Administratorii precizeaza ca proiectele de investitii prin care gazele din Marea Neagra ar urma sa fie transportate pe teritoriul Romaniei sunt in stadiile finale de proiectare. „In acest moment, compania a dovedit ca isi va putea indeplini toate obligatiile asumate fata de partenerii straini si asteapta confirmarea resurselor pentru a putea demara proiectele de dezvoltare. Aceste proiecte sunt in stadii finale de proiectare si cererile pentru fonduri europene au fost inaintate in anticiparea deschiderii primului call in iunie 2015”, se arata in raport.

Stiri pe aceeasi tema

Noua conducere a UNPR, aleasa in Congres. Valeriu Steriu este noul presedinte

Cristiana Petrariu Bota

Basescu, sfatuit sa se concentreze pe alegerile din 2016: Daca va esua, va disparea din politica

Cristiana Petrariu Bota

Elena Udrea poate fi urmarita penal, deputatii au dat unda verde solicitarii DNA

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult