Ponta, la bilantul MApN: Ma intreba daca scenaristii House of Cards stiau ca Romania face parte din proiectul scutului antiracheta
Politica

Ponta, deranjat de afirmatiile ambasadorului Ungariei la Bucuresti: Nu putem tolera aceste derapaje

Premierul Victor Ponta s-a aratat deranjat de afirmatiile facute de ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Botond Zakonyi, conform carora Romania refuza sa termine 10 drumuri transfrontaliere care ar urma sa lege cele doua tari si ca nu este asigurata folosirea limbii maghiare in administratia publica si in educatie. 

„Nu doresc sa cad in capcana provocarilor de la Budapesta, dar Guvernul Romaniei nu poate tolera la nesfarsit derapajele inacceptabile ale Ambasadorului Ungariei la Bucuresti sau ale altor oficiali maghiari care ne viziteaza tara! Pozitia MAE din Romania a fost extrem de echilibrata si in acord cu normele si standardele europene! Si o precizare necesara – respect Ungaria si poporul maghiar dar nu trebuie sa primesc aprobare de la Budapesta ca sa-mi expun opiniile legitime privind tara mea / nu sunt constrans de liderii PPE (asa cum din pacate sunt alti colegi din politica romaneasca) sa inchid ochii si sa inghit cu umilinta asemenea derapaje de la normele diplomatice si de respect intre doua tari!”, a scris Victor Ponta pe pagina sa de Facebook.

Luni, intr-un interviu acordat cotidianului „Romania Libera”, ambasadorul Ungariei in Romania, Botond Zakonyi, a sustinut ca Romania refuza sa termine 10 drumuri transfrontaliere care ar urma sa lege cele doua tari, acuzand si faptul ca nu este asigurata folosirea limbii maghiare in administratia publica si in educatie.

O alta problema semnalata de ambasador, in interviul citat, ar fi modul in care premierul roman Victor Ponta si-a construit imaginea prin opozitie cu Viktor Orban. „Asa si-a inceput Victor Ponta cele doua roluri pe care le joaca: Victor, baiatul bun, si Viktor, baiatul rau. European, social-democrat, pentru rolul de Victor cel bun, si nationalist, antieuropean, pentru rolul ¬celalalt”, a declarat diplomatul in contextul in care i s-a cerut sa dea exemple de politicieni romani care ar fi facut declaratii deranjante.

In ceea ce priveste autonomia, diplomatul a spus ca „autonomia nu este exceptia in Europa, este un model pentru ca minoritatile sa poata convietui impreuna cu majoritatile”.

In replica, premierul Victor Ponta a declarat, luni seara, la Romania TV, ca Ungaria incearca sa provoace Romania, dar ca ministrul de Externe roman, Bogdan Aurescu, si-a facut treaba. ”Incearca sa ne provoace, sunt acuzati de anti-semitism, de prietenia cu Rusia, incearca sa atraga si Romania in scandal”, a spus Ponta.

Articole asemănătoare

Sondaj IMAS. Cine ar castiga alegerile prezidentiale din 2019, ce procente ar obtine Iohannis, Dragnea si Tariceanu

Lucy Ionesco

Dragnea l-a enervat pe ministrul de Externe al Palestinei, reprezentantul Romaniei a fost convocat de autoritatile palestiniene

Ioana Badulescu

Ce spune Corina Cretu despre posibile sanctiuni aplicate de CE statelor care resping cota de imigranti

Lucy Ionesco