Victor Ponta, salvat de Comisia Juridica. Vezi cum s-a votat
Politica

Ponta: Noua lege a salarizarii nu va putea fi aplicata, daca nu trece Codul Fiscal

Premierul Victor Ponta le da o veste proasta bugetarilor: daca nu trece Codul fiscal, nu vor mai fi marite salariile. Ponta a explicat ca bugetarii nu vor putea beneficia de noua lege a salarizarii, proiect aflat in prezent in lucru, daca noul Cod fiscal nu va fi votat in Parlament in forma actuala.

Astfel, daca nu va trece Codul Fiscal in actuala forma a proiectului, cresterile salariale prevazute in noua lege a salarizarii pentru bugetari nu vor putea fi puse in aplicare. Victor Ponta a pus totul pe seama gandirii „de sef de partid” a presedintelui Klaus Iohannis.

Ponta a mai explicat ca masurile din noul Cod fiscal sunt sustenabile si pot contribui la ramanerea Romaniei pe un drum economic ascendent. „Stiti de ce a dat domnul Iohannis Codul fiscal inapoi? Ca a zis ca daca face tot Ponta, PNL cand vine ce mai face? Asta nu e gandire nationala, e gandire de sef de partid”, a aratat Victor Ponta.

„In noul Cod fiscal sunt trei puncte cu impact bugetar: TVA, taxa pe stalp si impozitul pe dividente. Un punct de TVA – despre care liberalii nu stiu niciunul cat este, dar au vrut 19% – este 1,8 miliarde RON. Ori cinci – 9 miliarde RON. Taxa pe constructie am redus-o de la 1,5% la 1% si este 1 miliard de lei, impozitul pe dividende este 1,3 miliarde. (…) Avem crestere economica 3% pentru ca avem un sistem fiscal mai bun decat in Europa de Vest. Si trebuie sa-l tinem in continuare acest procent. Si asta inseamna sistem fiscal mai bun decat media europeana, ca sa vina investitorii in Romania, si un sistem antifrauda care functioneaza din ce in ce mai bine. Toata lumea a inteles si a sustinut aceste lucruri, si Comisiile de buget finante si de la Senat, si de la Camera”, a declarat premierul.

„Daca se intoarce Codul Fiscal din Parlament cu TVA 21%, nu il aplicam. Noi am propus initial 20%, dar PNL a zis ca vrea 19%. Noi am zis bine. Asa ca daca vine cu 20%, il aplicam”, a precizat Victor Ponta.

Victor Ponta a aratat ca toate masurile luate pana in prezent au avut succes. Premierul a subliniat ca tine ca in timpul guvernarii sale sa fie indeplinite toate cele sase puncte promise alegatorilor in 2012, ultimul care a ramas nerezolvat fiind chiar reducerea TVA.

„In primele sase luni din 2015 am avut 116 miliarde incasari la buget, fata de 106 miliarde incasari in 2014. Teoretic, pana la sfarsitul anului ar trebui sa avem plus 20 de miliarde incasari. Nu vorbesc si de cheltuieli, care au scazut si ele. Am redus TVA de la 24% la 9% in iunie la alimente, iar in iunie 2015 am avut plus 60 de milioane de lei la TVA, fata de aceeasi luna din 2014. Din TVA, prin activitatea ANAF Antifrauda, care a contat foarte mult si a avut succes, pe primele sase luni avem 1 miliard de euro in plus fata de primul semestru din 2014. Cand faci o scadere semnificativa, poti sa te duci sa obtii de la oameni sa plateasca si sa scoti de la oameni economia gri”, a punctat Victor Ponta.

Seful Executivului a mai spus ca actuala polemica pe tema Codului fiscal este una demna de Caragiale si ca PNL se comporta ca un partid aflat intr-un program de dresaj. „Suntem intr-o situatie de Caragiale: au votat ceva si acum vor consultari. Seamana cu atunci cand venise biletelul cu Agamita Dandanache si ei voiau sa-l puna pe Catavencu. Iar acum Gorghiu si Blaga nu mai stiu cu cine voteaza. Exista varianta ca in sesiunea extraordinara a parlamentului, exista posibilitatea ca – cu exeptia PNL, care e in program de dresaj, cu domnul Iohannis in rol de dresor – ceilalti sa nu se faca de ras si sa voteze pentru”.

Fara Cod fiscal, fara salarii marite la bugetari

Victor Ponta a precizat ca nu i se pare nici in continuare normal ca salariile demnitarilor sa fie crescute considerabil prin Ordonanta de Urgenta, iar salariile masei bugetarilor sa astepte noua lege a salarizarii, mai ales ca aceasta depinde acum de adoptarea noului Cod fiscal retrimis de presedintele Klaus Iohannis la Parlament.

„Cand am vorbit cu Gabi Oprea, mi-am exprimat pozitia ca e bine ca demnitarii sa aiba salarii mari. Dar am refuzat sa semnez, pentru ca am sustinut ca trebuiau marite salariile odata cu ale celorlalti bugetari. El a spus ca si-o asuma, dar i-am spus ca daca se asteapta ca din partea cealalta sa fie fair-play, va fi dezamagit. (…) Presedintele ICCJ si judecatorii in general trebuie sa aiba salarii mari. Acele cifre nu au fost inventate de cineva, ci s-a mers pe un principiu. Anume ca seful puterii judecatoresti, cel al puterii legislative si cel al puterii executive sa fie egali”, a spus Victor Ponta.

„Problema nu este la cei 300.000 de euro cat este impactul bugetar pentru cresterea salariilor demnitarilor. Discutia este de fapt la marea masa. Daca nu se aproba Codul fiscal, nu vom avea noua lege a salarizarii. Pentru ca sunt strans legate intre ele. Pentru ca intai trebuie sa aduci bani la buget si abia apoi sa dai. Din 2012 pana azi, si sper ca si in 2016, eu sunt cel care am aplicat legea prin care toate pensiile din Romania au fost indexate cu acelasi coeficient. Am fost cel care a trimis in Parlament legea cu intoarcerea la grupele I si II de munca, pe cea cu pensiile militarilor. Nu am facut lucrurile astea pentru palmares. (…) Daca va veni o noua criza mondiala, vom fi mai bine pregatiti daca avem o economie in care se investeste. N-o sa vina criza mondiala pentru ca scadem noi TVA”.

Articole asemănătoare

Liviu Dragnea intrece limita decentei! Petrece cu colegii in Clubul Floreasca chiar in seara in care Romania comemoreaza 2 ani de la tragedia Colectiv

Ioana Badulescu

Parlamentarii cer salarii mai mari, dupa ce lefurile unor demnitari au fost majorate

Lucy Ionesco

Senatul vrea sa adopte tacit majorarea indemnizatiilor demnitarilor

Lucy Ionesco