Ponta se va duce la consultari la Cotroceni, dar fara Guvern – REVISTA PRESEI

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota iulie 10, 2014 06:44

Ponta se va duce la consultari la Cotroceni, dar fara Guvern – REVISTA PRESEI

HOTWEEK.RO VA PREZINTA MAI JOS REVISTA PRESEI DE JOI, 10 IUNIE. Dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca nu va promulga legea privind reducerea CAS si a invitat Guvernul la consultari pe aceasta tema, premierul Victor Ponta a reactionat si a declarat ca niciodată nu va merge cu Executivul la Cotroceni cât timp este el prim-ministru, insa el personal se va duce.

Principalele titluri din presa de joi:

  • Băsescu cheamă Guvernul la consultări (Evenimentul Zilei)
  • Ponta: Nu voi merge cu Guvernul la Cotroceni. Reducerea CAS se va aplica, oricum, în octombrie (Jurnalul Naţional)
  • Mizele lui Ponta în lupta pentru reprezentarea la Bruxelles (România Liberă)
  • Diagnosticul economiei: Premianţii Europei la producţie agricolă, dar codaşi la salarii (Ziarul Financiar)
  • Românul care scoate E-urile din mâncare (Adevărul)

Președintele vrea o consultare pe tema CAS, Ponta reactioneaza: Nu mi-e drag de Băsescu, dar mă duc la Cotroceni (Cotidianul)

Invitat de președintele Traian Băsescu pentru consultări pe tema CAS, Victor Ponta a spus că se va duce la consultări cu președintele, din respect pentru instituțiile statului, deși acesta oricum nu prea îl ascultă. Referitor la guvern, Ponta a spus că niciodată nu va merge la Cotroceni cât timp este el prim-ministru.

„Eu am avut întotdeauna şi cât voi fi prim-ministru voi avea aceeaşi atitudine: nu a fost niciodată şi nici nu va merge, cât sunt eu prim-ministru, Guvernul la Cotroceni. Guvernul e la Piaţa Victoriei, dacă vrea preşedintele, să avem tot felul de invitaţi pe acolo, poate să treacă. Dacă vrea să aibă un dialog cu mine, sigur, mă voi duce, m-am mai dus şi cu alte ocazii, nu că m-ar fi ascultat prea mult, dar măcar ca să păstrăm respectul pentru textele constituţionale şi pentru instituţii, însă în această situaţie concretă dacă vrea să se consulte cu mine pe tema reducerii CAS, nu se consultă cu persoana potrivită, pentru că nu e o măsură a Guvernului, ci una care tocmai a fost adoptată de Parlament, culmea şi în unanimitate”, a spus Ponta la Antena 3.

Vezi aici declaratia presedintelui Traian Basescu privind legea de reducere a CAS

Reducerea CAS va intra în vigoare, a fost mesajul premierului Ponta, indiferent de gesturile iresponsabile ale președintelui Băsescu.

El a arătat că, în această situaţie, preşedintele fie nu poate decât promulga proiectul de lege sau să retrimită documentul în Parlament, unde va fi votat din nou în septembrie pentru a fi aplicat din octombrie.

„Dacă îi este drag de mine şi vrea să mă vadă pe la Cotroceni, mie nu mi-e drag de dânsul, dar mă duc, însă Guvernul nu are ce căuta la Cotroceni şi despre reducerea CAS nu avem ce discuta pentru că e o lege votată de Parlament. Dacă vrea, să discute cu Parlamentul, dar nu cred că vrea să convoace tot Parlamentul la Cotroceni”, a spus Ponta.

Băsescu cheamă Guvernul la consultări (Evenimentul Zilei)

Şeful statului spune că nu va promulga legea reducerii CAS până ce Guvernul nu va indica sursele din care va acoperi deficitul de 5 – 5,5 miliarde de lei. Fondul de pensii este în pericol, susţine preşedintele. „Ar fi păcat să ajungem din nou să ajungem într-o situație precum cea din 2009, tot a unor măsuri electorale luate la vremea respectivă de Călin Popescu Tăriceanu”, a declarat Băsescu.

Ponta: Nu voi merge cu Guvernul la Cotroceni. Reducerea CAS se va aplica, oricum, în octombrie (Jurnalul Naţional)

Premierul Victor Ponta a declarat că nu va accepta invitaţia preşedintelui Băsescu, aceea ca Guvernul să vină la consultări pe tema legii de reducere a CAS.
„Nu voi merge cu Guvernul la Cotroceni. Dacă vrea să aibă un dialog cu mine, mă voi duce. Însă în această situaţie concretă, nu se consultă cu persoana potrivită. Nu este o măsură a Guvernului, este o măsură adoptată de Parlament, în unanimitate”, a spus Ponta, la Antena 3.
Ponta a amintit că preşedintele nu poate respinge legea decât o singură dată, iar în cazul în care legea va fi votată din nou de Parlament, aceasta se va aplica.

Mizele lui Ponta în lupta pentru reprezentarea la Bruxelles (România Liberă)

De trei ori a încercat Victor Ponta să uzurpe atribuțiile prezidențiale în privința reprezentării la Consiliul European și de tot atâtea ori CCR l-a blocat. Specialiştii consultaţi de RL spun că pre­mierul poate fi delegat „doar în funcţie de anumite criterii” de către preşedinte. Pe de altă parte, Tratatul de la Lisabona prevede că o ţară este reprezentată la Consiliu de o singură persoană. Ponta vrea cu orice preț să negocieze și să impună numele viitorului comisar european român. Până acum, atât președintele cât și prim-ministrul s-au pronunțat pentru continuarea mandatului lui Dacian Cioloș la Agricultură, dar încercările repetate ale lui Ponta de a obține dreptul de reprezentare sugerează că acesta nu este tocmai sincer în această susținere.

Diagnosticul economiei: Premianţii Europei la producţie agricolă, dar codaşi la salarii (Ziarul Financiar)

Salariile mici, reciclarea deşeurilor şi preţul con­struc­ţiei de autostrăzi sunt punctele slabe ale economiei româ­neşti în raport cu celelalte state ale Uniunii Europene, po­trivit unei analize realizate pe 70 de indicatori de către prof. dr. Cezar Mereuţă, membru de onoare al Consiliului Ştiin­ţi­fic în cadrul Institutului de Prognoză al Academiei Române.
În schimb,producţia Dacia şi agricultura ne plasează pe locuri fruntaşe în UE.

Românul care scoate E-urile din mâncare (Adevărul)

Dan Vodnar, 31 ani, asistent universitar la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, a inventat un tip de ambalaj antimicrobian care ne poate scăpa de substanţele nocive organismului. Ambalajul inventat la Cluj este realizat din substanţe naturale, majoritare fiind cele extrase din alge şi cochilii de melci marini. Invenţia este în curs de brevetare.

loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.