24.5 C
România
17 septembrie 2021
Social

Postul Craciunului incepe pe 15 noiembrie 2016. Ce trebuie sa respecte credinciosii in cele 40 de zile de rugaciune

POSTUL CRACIUNULUI 2016 – Postul Craciunului tine 40 de zile si incepe in data de 15 noiembrie pana la 25 decembrie 2016. Lasata Secului este in seara Sfantului Filip, pe 14 noiembrie. Totusi, daca aceasta zi cade fie miercurea, fie vinerea, postul incepe inca din seara zilei de 14 noiembrie. Credinciosii trebuie sa consume mancaruri de post in aceasta perioada. Postul Craciunului este considerat mai putin aspru decat Postul Pastelui.

Postul Craciunului incepe marti (15 noiembrie) si dureaza 40 de zile, printre care sunt multe cu dezlegare la peste, ulei si vin, pana in Ajunul Craciunului, cand se tine post negru si este asteptat preotul sa aduca vestea Nasterii Mantuitorului. Postul Nasterii Domnului sau Postul Craciunului a fost instituit in sec. IV-V, mai tarziu decat Postul Sfintelor Pasti. Este un post al pocaintei, dar nu cu aceeasi intensitate ca Postul Sfintelor Pasti.

POSTUL CRACIUNULUI 2016. Postul Craciunului ne aminteste de postul patriarhilor si dreptilor din Vechiul Testament si de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. Postul Nasterii Domnului (al Craciunului) a fost randuit de Bi­serica pentru a pregati pe credinciosi spre cuviincioasa intimpinare si serbare a marelui praznic al nasterii cu trup a Mantuitorului

POSTUL CRACIUNULUI 2016. Postul este retinerea totala sau partiala de la anumite alimente si bauturi, pe un timp mai lung sau mai scurt, in scop religios-moral, potrivit crestinortodox.ro. Aceasta retinere de la mancari si bauturi trebuie insa insotita si de retinerea de la ganduri, pofte, patimi si fapte rele, ceea ce inseamna ca postul trupesc trebuie sa fie insotit de post sufletesc. Postul este de origine si instituire divina, de aceea il gasim practicat din vremuri stravechi, intalnindu-l aproape in toate religiile si la toate popoarele. Dupa unii Sfinti Parinti ca: Vaisile cel Mare, Ioan Gura de Aur si altii, el isi are originea in rai, prin interzicerea data de Dumnezeu protoparintilor nostri de a manca din pomul oprit.

Sarbatoarea Nasterii Mantuitorului Iisus Hristos este prin excelenta evenimentul din istoria mantuirii care aduce cea mai mare bucurie in sufletele si in casele credinciosilor. Daca la Paste bucuria vine dupa o saptamana de tristete din cauza patimirilor indurate de Domnul nostru Iisus Hristos, Craciunul nu este umbrit de nicio urma de tristete si este trait din plin ca sarbatoare a bucuriei de copii si de parinti deopotriva.

POSTUL CRACIUNULUI 2016. Postul Craciunului este primul post din anul bisericesc si ultimul din cel calendaristic. Urmează 40 de zile de rugăciune şi, în tot acest timp, credincioşii evită mâncarea de origine animală. Postul se încheie pe 24 decembrie. Este considerat mai puţin aspru decât cel al Paştelui, pentru că sunt mai multe dezlegări la peşte, ulei şi vin.

Cele 40 de zile ne amintesc de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când a aşteptat să apară scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii cuvintele lui Dumnezeu. Prin acest post, creştinii se pregătesc să primească şi ei Cuvântul lui Dumnezeu, întrupat şi născut din Fecioara Maria.

POSTUL CRACIUNULUI 2016. CE TREBUIE SA RESPECTE CREDINCIOSII IN POSTUL CRACIUNULUI

Prin limitarea cantităţii de hrană şi a plăcerilor, credincioşii se împotrivesc păcatului şi-L introduc pe Dumnezeu în viaţa lor.

În Postul Crăciunului, timp de două zile pe săptămână, miercurea şi vinerea, credincioşii postesc până la ora 15:00-16:00, când mănâncă hrană uscată sau legume fierte şi nu se ating de untdelemn sau vin.

Biserica a rânduit să avem dezlegare la peşte în fiecare sâmbătă şi duminică, între 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică) şi 20 decembrie (pomenirea Sfântului Ignaţie Teoforul).

În ziua de Ajun se mănâncă abia seara şi doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină şi poame.

Sfinti praznuiti in Postul Nasterii Domnului:

pe 14 noiembrie – Sfantul Ierarh Grigorie;

pe 15 noiembrie – Sfantul Cuvios Paisie de la Neamt;

pe 20 noiembrie – Sfantul Grigorie Decapolitul si pe Sfantul Mucenic Dasie;

pe 23 noiembrie – Sfantul Cuvios Antonie de la Iezerul-Valcea;

pe 30 noiembrie sarbatorim pe Sfantul Apostol Andrei si pe Sfantul Ierarh Andrei Saguna.

pe 3 decembrie – Sfantul Cuvios Gheorghe de la Cernica;

pe 6 decembrie – Sfantul Ierarh Nicolae;

pe 7 decembrie – Sfanta Mucenita Filofteia;

pe 12 decembrie – Sfantul Spiridon al Trimitundei;

pe 13 decembrie – Sfantul Ierarh Dosoftei;

pe 18 decembrie – Sfantul Cuvios Daniil Sihastrul;

pe 22 decembrie – Sfantul Petru Movila, Mitropolitul Kievului.

Stiri pe aceeasi tema

CCR discuta sesizarile formulate de Iohannis si PNL pe Legea privind Codul Administrativ

Ioana Badulescu

MODIFICARI LA EXAMENUL PENTRU PERMISUL AUTO! Ca sa fii sofer iti trebuie minim 10 clase. Modificari si pentru scolile de soferi

Delia Ion

Adrian Manolache, seful Loteriei Romane, a demisionat. Institutia este urmarita penal

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult