POSTUL PASTELUI se apropie. Crestinii ortodocsi au intrat in SAPTAMANA ALBA

Corina Alexandru
By Corina Alexandru februarie 18, 2015 16:22

POSTUL PASTELUI se apropie. Crestinii ortodocsi au intrat in SAPTAMANA ALBA

Crestinii ortodocsi au intrat in “Saptamana alba”. In aceasta saptamana nu se fac nunti si petreceri, iar duminica ne cerem iertare unii de la altii. Aceasta presupune dezlegare in zilele de miercuri si vineri la oua, lapte, branza si peste. Duminica, 22 februarie, exista randuiala de a ne cere iertare unii de la altii, pentru a incepe postul impacati, aceasta zi fiind cunoscuta ca “duminica impacarii”.

Din 16 pana pe 22 februarie crestinii ortodocsi care vor sa tina randuiala bisericeasca a Postului Pastelui au dezlegare la produsele “de dulce”. In calendarele bisericesti, in zilele de miercuri si vineri apare mentiunea “harti”, un termen popular care desemneaza zilele de dezlegare ale postului.

Saptamana alba sau saptamana branzei este o saptamana pregatitoare pentru Postul Mare şi aminteste de perioada petrecerii lui Adam şi Eva în gradina Edenului, cand mancau numai ce le oferea natura. Perioada se incheie cu Duminica izgonirii stramosilor neamului omenesc din Rai. Zilele de miercuri şi de vineri sunt aliturgice, adică nu se face Sfanta Liturghie, ci Utrenia, Ceasurile şi Obednita, iar ca o pregatire pentru perioada Postului Mare, se savarseste Pavecernita Mare cu rugaciunea Sfâantului Efrem Sirul: “Doamne şi Stapanul vietii mele…”. Rugaciunea frumoasa a Sfantului Efrem Sirul se rosteste pentru prima data la sfarsitul Utreniei din miercurea saptamanii lasatului sec de branza si inceteaza in miercurea din Saptamana Mare.

In sambata “saptamanii albe”, Biserica ii pomeneste pe toţi crestinii orodocsi care au fost “luminati prin postire”. Aceasta zi este numita “a ascetilor”.

 

 

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.