Povestea Craciunului este una dintre cele mai importante pentru crestini. Cum a venit Isus pe Pamant
Citate-Bancuri Versuri

Povestea Craciunului este una dintre cele mai importante pentru crestini. Cum a venit Isus pe Pamant

Povestea Craciunului este una dintre cele mai importante pentru crestinii ortodocsi si catolici. Este povestea venirii lui Isus, fiul lui Dumnezeu,pe Pamant. Se spune ca in urma cu mult timp, acum aproximativ 2000 de ani, cand regele Irod conducea Iudeea (acum parte a Israelului), Dumnezeu l-a trimis pe Arhanghelul Gabriel unei tinere care locuia in nordul orasului Nazaret. Numele fetei era Maria si s-a logodit cu Iosif.

Povestea Craciunului – Ingerul Gabriel s-a aratat Mariei

Ingerul Gabriel i-a spus Mariei: „Pacea sa fie cu tine! Dumnezeu te-a binecuvantat”. Maria a fost foarte surprinsa de acest lucru si a intrebat ce inseamna vorbele ingerului. Ingerul i-a spus: „Nu te teme, Dumnezeu este bun. Vei ramane insarcinata ca dar de la Duhul Sfant si vei da nastere unui baietel si il vei numi Iisus. El va fi Fiul lui Dumnezeu si imparatia Lui nu se va sfarsi niciodata”.

Mariei i s-a facut frica, dar avea incredere in Dumnezeu. „Sa se intample asa cum vrea Dumnezeu”, i-a spus ea ingerului. Inainte sa plece, ingerul Gabriel i-a spus Mariei ca verisoara ei, Elisabeta, despre care se spunea ca este prea batrana pentru a avea copii, va avea un baietel pe care Dumnezeu l-a ales sa-i deschida calea lui Isus.

Maria si-a luat la revedere de la familie si prieteni si s-a dus sa-i viziteze pe Elisabeta si pe sotul ei, Zaharia. Elisabeta s-a bucurat mult vazand-o, stia ca Maria fusese aleasa de Dumnezeu pentru a fi mama Fiului Sau. Un inger ii spusese deja lui Zaharia ca pruncul pe care il va avea Elisabeta ii va pregati pe oameni pentru a-l primi pe Isus.

Cine era Iosif

Iosif s-a nascut ca fiu al lui Iacov, fiind unul dintre descendentii Regelui David (din semintia lui Beniamin) si era de meserie tamplar. Pe cand implinise Iosif 89 de ani, sotia lui Salomeea (Melcha sau Escha in alte surse) a murit lasandu-l vaduv dupa 49 de ani de casatorie care le-au adus sase copii: patru baieti (Iuda, Iacob, Iosif si Simon) si doua fete (Assia si Lidia), Iacob fiind inca mic. Un an mai tarziu Iosif s-a prezentat la templul la care se afla Maria pentru a se logodi cu ea.

Maria fusese lasata la “templul Domnului” de parintii acesteia la varsta de 3 ani si traise acolo 9 ani. Cand a implinit 12 ani preotii de la templu au hotarat ca a venit vremea sa o logodeasca si au dat de stire iudeilor ca doresc sa gaseasca in tribul lui Iuda un barbat respectabil caruia sa o incredinteze pana la vremea casatoriei.

Legenda spune ca s-a petrecut o minune cand cei 12 barbati din 12 triburi diferite au venit inaintea preotilor: toiagul lui Iosif a inflorit, ca semn al cinstei si dreptatii sale, aratandu-l vrednic de aceasta logodna. Astfel, Maria a fost pusa in grija lui Iosif si a trait in casa lui pana la 14 ani si jumatate, ingrijindu-se de fiul lui cel mic.

Iosif muncea impreuna cu doi dintre fiii cei mari intr-un alt loc si cand s-a intors acasa dupa o vreme a gasit-o pe Maria insarcinata in luna a 3-a. Atunci a vrut sa divorteze in taina, pentru ca rusinea sa nu se abata asupra lui. Daca si-ar fi urmat acest gand, Maria ar fi fost o femeie vinovata de adulter si lumea vremii ar fi omorat-o cu pietre. El fiind insa milostiv nu putea sa o lase sa moara printr-o astfel de moarte si toate aceste ganduri l-au tulburat intr-atat incat toata ziua si toata noaptea nu a putut face nimic. Insa Arhanghelul Gabriel i s-a aratat in vis spunandu-i ca Maria poarta in pantec pruncul zamislit de Duhul Sfant, i-a explicat Conceptia Imaculata, spunandu-i sa nu se teama sa o ia de sotie. Iar Iosif a facut intocmai si Maria l-a nascut pe Iisus la varsta de 15 ani.

Acesta a fost primul vis din cele patru prin care Iosif a primit mesaje despre ce avea de facut, si pe toate le-a urmat intocmai, fara urma de indoiala, toate fiind legate de nasterea si salvarea pruncului Iisus.

In afara evenimentelor care au dus la casatoria lui Iosif cu Maria si la nasterea lui Iisus si stabilirea sfintei familii in Nazaret, Iosif mai apare mentionat in evanghelii doar pe cand Iisus avea 12 ani, dupa care, de vreme ce nu pare sa fi fost prezent la niciuna dintre minunile pe care acesta le-a savarsit si nici la crucificarea lui, se presupune ca a murit.

“Istoria lui Iosif Tamplarul“ mentioneaza ca Iosif a murit la varsta de 111 ani, varsta pana la care a trait binecuvantat cu tineretea trupului si a mintii. Se mentioneaza acolo ca ingerul mortii, Arhanghelii Mihail si Gabriel au fost prezenti la moartea lui si ca Maria a fost pururea fecioara.

Povestea nasterii lui Isus

Iosif asculta glasul ingerului aparut in vis, care-i spune sa nu se teama de a o lua pe Maria de sotie, fiindca pruncul zamislit de ea era de la Duhul Sfant si sa-i puna copilului numele de Iisus (care insemna: Mantuitor), caci el urma sa mantuiasca lumea de pacate (Matei 1,20).

Conducatorul Imperiului Roman, Cezar August, a poruncit ca toti evreii sa mearga in orasele in care s-au nascut pentru a fi inregistrati. Prin urmare, Iosif si Maria au calatorit spre Betleem, de unde provenea familia lui Iosif. Maria mai avea putin si trebuia sa nasca.

Cand au ajuns la Betleem, singurul loc unde au putut sa ramana peste noapte a fost un grajd. Acolo l-a nascut Maria pe Isus. Ea l-a infasat si l-a asezat cu grija intr-o iesle.

In apropiere de Betleem, niste pastori stateau cu turmele sub cerul liber. Dintr-odata, in fata lor a aparut un inger, iar in jurul lor a stralucit lumina lui Dumnezeu. Pastorii s-au infricosat, dar ingerul le-a spus: „Nu va temeti! Am un mesaj extraordinar: Astazi, in Betleem, s-a nascut Mesia!”. In acel moment, pastorii au vazut pe cer multi ingeri care spuneau: „Glorie lui Dumnezeu in cer si pace pe pamant!”.

Ei si-au spus unul altuia: „Sa mergem imediat la Betleem!”. Au plecat in graba si i-au gasit pe Iosif si pe Maria in grajd, impreuna cu bebelusul lor.

Toti cei care au auzit ce le-a spus ingerul pastorilor au fost uimiti. Maria s-a gandit profund la cuvintele ingerului, de fapt nu le-a uitat niciodata. Pastorii s-au intors la turmele lor si i-au multumit lui Iehova pentru tot ce auzisera si vazusera.

Astfel s-a implinit prorocia rostita de Miheia, cu peste 400 de ani mai inainte de venirea lui Hristos in lume: „Si tu, Betleeme, pamantul lui Iuda, nicidecum nu esti mai mic intre capeteniile lui Iuda, ca din tine va iesi Conducatorul, Care va paste pe poporul Meu Israel” (Matei 2, 6; Miheia 5, 1).

Acestui Prunc au venit sa I se inchine pastorii vestiti de ingeri, apoi si magii de la Rasarit, aducandu-I daruri, ca unui Om si Dumnezeu. Despre acesti magi, Scriptura si Traditia ne spun ca se afla, pe vremea lui Moise, in pamantul persilor, un vrajitor numit Valaam, care a prezis multe si a spus si acestea: „O stea rasare din Iacov; un toiag se ridica din Israel si va lovi pe capeteniile Moabului si pe toti fiii lui Set ii va zdrobi” (Numerii 24, 17).

Profetia aceasta a fost lasata mostenire celorlalti prezicatori, iar ei au facut-o cunoscuta si inteleptilor si imparatilor din Rasarit. Si asa a ajuns prezicerea si la acesti trei magi care se uitau pe cer sa vada o astfel de stea. Ei, ca oameni invatati si astronomi, cand au vazut pe cer ca o stea nu merge precum celelalte stele, de la rasarit la apus, ci de la miazazi la miazanoapte, au cunoscut ca aceasta stea arata nasterea unui mare imparat.

Si au mers dupa stea pana la Ierusalim si au intrebat: „«Unde este Imparatul iudeilor, Cel ce S-a nascut? Ca am vazut la rasarit steaua Lui si am venit sa ne inchinam Lui». Si, auzind, imparatul Irod s-a tulburat si, chemand in ascuns pe magi, le-a spus: «Duceti-va si cercetati cu de-amanuntul despre Prunc; daca Il veti gasi, vestiti-ma, ca sa ma duc si eu sa ma inchin Lui»”(Matei 2, 1-3, 7-8).

Dar Irod spunea aceasta ca sa afle unde este Pruncul si sa-L omoare. Si au plecat magii de la Irod, iar steaua minunata pe care o vazusera in rasarit mergea inaintea lor si a coborat si a stat deasupra locului unde era Pruncul. Si, intrand, au gasit pe Hristos Domnul. Au cazut in genunchi, I s-au inchinat si i-au adus daruri: aur, smirna si tamaie. La porunca ingerului, nu s-au mai dus la Irod, ci s-au intors in tara lor pe alta cale. Irod, vazand ca magii nu l-au ascultat, s-a maniat foarte tare si a trimis ostile lui ca sa omoare pe copiii din Betleem de la doi ani in jos.

Pentru aceasta a fost trimis inger de la Dumnezeu si a spus lui Iosif: „Scoala-te, ia Pruncul si pe Mama Lui si fugi in Egipt (…), fiindca Irod va cauta Pruncul ca sa-L ucida”. Si Iosif a facut asa. A luat pe Pruncul Iisus si pe Maica Domnului si s-au dus in Egipt (Matei 2, 13-14).

Si asa, in tirania lui, Irod, vrand sa-L gaseasca si sa-L omoare pe Pruncul Iisus, s-a facut ucigasul a paisprezece mii de prunci nevinovati, pe care Biserica ii pomeneste ca pe cei dintai mucenici, pe 29 decembrie.

Pruncul Iisus insa a fost pazit in Egipt pana la moartea lui Irod, apoi, prin indemn de la inger, Iosif s-a intors in pamantul lui Israel, dar a mers sa locuiasca in Nazaret. Acestui Prunc venit spre mantuirea noastra, lui Iisus Hristos, Dumnezeu-Omul, sa ne inchinam si noi si sa-I aducem ca dar viata noastra traita dupa sfintele Lui porunci

Stiri pe aceeasi tema

BANCURI CU PUTIN – Bancul spus de Putin cu spioni americani si servicii secrete ruse

Cristiana Petrariu Bota

Legenda lui Mos Nicolae, spiritul care intruchipeaza bunatatea, credinta si generozitatea

Cristiana Petrariu Bota

CITATE DESPRE PISICI

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult