MAE
Externe

Pozitia MAE cu privire la anuntul lui Sebastian Kurz privind alocatiile copiilor romani din Austria

Ministerul roman al Afacerilor Externe a anuntat, sambata, ca nu este de acord cu luarile de pozitie publice ale ministrului austriac al Afacerilor Externe, Sebastian Kurz privind alocatiile copiilor romani din Austria. MAE a transmis deja pozitia sa partii austriece, prin demersuri efectuate la nivel diplomatic in cursul acestei saptamani, atat la Viena, cat si la Bucuresti, la nivelul de ambasador, se arata intr-un comunicat transmis presei.

Elementele de pozitie a Romaniei, transmise partii austriece, sunt urmatoarele: mentionarea distincta a Romaniei in contextul legat de aplicarea normelor europene in materie de export de prestatii sociale (alocatia pentru copii) este nejustificata in conditiile in care Romania se regaseste abia pe locul 5 intre statele membre catre ai caror cetatenii sunt transferate aceste alocatii (dupa Ungaria, Slovacia, Polonia si Slovenia).

Iti recomandam si: Austria ar putea reduce alocatiile pentru copiii romani, a anuntat ministrul Sebastian Kurz

Astfel, potrivit masuratorilor statistice efectuate de partea austriaca, atat in privinta asistentei sociale oferite, cat si a alocatiilor pentru copii, reiese faptul ca cetatenii romani nu sunt pe primele locuri in randul beneficiarilor, aspect confirmat inclusiv public recent de ministrul Muncii, Rudolf Hundstrofer.

MAE precizeaza ca libera circulatie a persoanelor si lucratorilor este un principiu fundamental al UE, care presupune aspecte concrete, printre care accesul nediscriminatoriu la serviciile sociale. Ca si ceilalti cetateni europeni care lucreaza in alte state membre, cetatenii romani au si trebuie sa aiba acces la prestatiile ce rezulta din munca depusa si contributiile lor sociale, o abordare diferita fiind profund inechitabila si contrara dreptului european in vigoare.

„In plus, gradul de integrare al cetatenilor romani aflati in Austria in societatea gazda este unul foarte inalt, fapt confirmat in repetate randuri de oficialii austrieci”, releva sursa citata. MAE mai sustine ca legislatia europeana prevede garantii suficiente in vederea prevenirii si combaterii abuzurilor in domeniul prestatiilor sociale, iar partea romana este dispusa sa examineze, de la caz la caz, in dialogul cu partea austriaca, orice potentiala situatie de incalcare a reglementarilor in materie, concomitent cu o stransa coordonare cu Viena la nivelul UE.

„Ministerul roman al afacerilor externe apreciaza ca amplificarea, in mod artificial, in contextul actual premergator alegerilor regionale din Austria, a unor astfel de pozitionari, risca sa-i transforme pe cetatenii romani care lucreaza in mod legal in Austria in victime ale unei dispute politice interne si, in acelasi timp, sa afecteze relatiile bilaterale romano-austriece. Acestea se afla in prezent la un nivel fara precedent de dezvoltare pe toate palierele, nu numai politic, ci si in sfera economica”, se mai arata in documentul citat.

Stiri pe aceeasi tema

GERMANIA: Un camion a intrat in multime la Targul de Craciun. Cel putin 12 morti si zeci de raniti

Cristiana Petrariu Bota

Luare de ostatici intr-o biserica din Franta, preotul a murit dupa ce i s-a taiat gatul

Bogdan

Serviciile medicale din Marea Britanie s-au inrautatit in ultimii ani, acuza Partidul Laburist

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult