Klaus Iohannis
Breaking NewsPolitica

Pozitia presedintelui Iohannis dupa respingerea Rovanei Plumb de catre Comisia Juridica din Parlamentul European

Presedintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului Viorica Dancila sa retraga nominalizarea Rovanei Plumb pentru functia de comisar european, dupa votul din Comisia Juridica a Parlamentului European. Presedintele mai cere ca o noua nominalizare sa fie facuta numai dupa ce seful statului si Parlamentul si-au dat acordul. 

„Respingerea candidaturii Rovanei Plumb de catre Comisia juridica a Parlamentului European reprezinta un nou esec major al guvernarii PSD, care aduce prejudicii Romaniei. Avem o noua dovada a incompetentei premierului Viorica Dancila, care a crezut ca in Uniunea Europeana poti promova oameni in functii de conducere pe baza recomandarilor de partid si a prieteniilor. I-am transmis explicit prim-ministrului inca de la inceputul acestei proceduri de desemnare a comisarului european din partea Romaniei sa nu o nominalizeze pe doamna Plumb, intrucat nu indeplineste criteriile de integritate si profesionalism. Exista un risc evident ca o asemenea nominalizare sa fie respinsa in Parlamentul European si premierul avea obligatia sa il evite. Iata ca aceasta atentionare din partea mea a fost confirmata de votul negativ de astazi din Comisia juridica”, arata un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Iti recomandam si: Rovana Plumb a fost respinsa de Parlamentul European pentru postul de comisar european pentru conflict de interese

„Audierea in Comisia juridica a Parlamentului European este o procedura exceptionala, care a fost folosita acum tocmai din cauza problemelor foarte serioase de integritate ale candidatului propus de PSD. Ii solicit premierului Viorica Dancila sa retraga de urgenta nominalizarea doamnei Plumb pentru functia de comisar european.

PSD exporta incompetenta peste granitele tarii prin actiuni politice repetate care afecteaza profund imaginea Romaniei. Pentru a nu amplifica prejudiciile aduse deja tarii noastre, ii cer imperativ premierului Viorica Dancila sa faca de urgenta o noua nominalizare pentru portofoliul de comisar european doar dupa acordul Presedintelui Romaniei si cu avizul Parlamentului”, mai spune seful statului.

Declaratia lui Iohannis vine dupa ce Comisia Juridica a Parlamentului European a respins la vot candidatura Rovanei Plumb pentru functia de comisar european la Transporturi.

Ea a fost chemata astazi pentru o audiere exceptionala, pentru a da lamuriri cu privire la diferentele dintre declaratiile sale de avere depuse la Bruxelles si la Bucuresti. Ieri, nu a reusit sa-i convinga pe membrii comisiei, care i-au cerut sa traduca in engleza declaratia depusa in Romania si sa ofere detalii despre imprumuturi de un milion de euro.

De asemenea, Comisia Juridica a decis, cu unanimitate de voturi, sa trimita o scrisoare Comisiei Europene in care sa informeze asupra faptului ca exista conflict de interese in cazul Rovanei Plumb si nu poate asuma functia de comisar european.

Articole asemănătoare

Alianta USR-PLUS a castigat toate marile orase si diaspora. Dan Barna: Votul electronic si prin corespondenta, o prioritate

Lucy Ionesco

Funeralii regale in Romania. Ramasitele reginei mama Elena vor fi reinhumate in necropola regala de la Curtea de Arges

Lucy Ionesco

Eroii SMURD Iasi au ajuns acasa! Cei patru membri ai echipajului SMURD au fost primiti cu lacrimi si flori. FOTO

Lucy Ionesco