Externe

Prabusire economica in Transnistria. Moscova s-a saturat sa alimenteze gusturile luxuoase ale liderilor separatisti

Iulian Chifu scrie intr-un comentariu publicat in Evenimentul Zilei despre prabusirea economica din Transnistria si despre masurile de austeritate la care recurge Tiraspolul, in conditiile in care Moscova s-a saturat sa alimenteze gusturile luxoase ale liderilor separatisti. „Nu numai Grecia luptă pentru supraviețuire economică, îmbrățișând în final măsuri de austeritate”, isi incepe Iulian Chifu comentariul de pe evz.ro.

Și regimul autocrat socialisto- stipendiat din regiunea separatistă nistreană a intrat în vrie, căutând măsuri dure de austeritate de factură liberal-capitaliste, care să compenseze lipsa de independență economică, blocajul relației cu Chișinăul și mai ales dependența majoră de alocările de resurse directe de la Moscova, care nu mai vin. Într-adevăr, efortul militar în Ucraina și costurile date de prețul petrolului și de sancțiunile occidentale au făcut ca Rusia să diminueze drastic alocările de bani pentru proiectele sale politice, inclusiv separatismul nistrean, de unde datorii majore la completările de salarii și pensii pe care le aloca unilateral Rusia la Tiraspol și în stânga Nistrului, în general.

Pe de altă parte, se pare că Moscova s-a săturat să plătească pentru a alimenta gusturile luxuoase ale liderilor separatiști, vacanțele și călătoriile charter pentru cumpărături ale liderului separatist Evgheni Șevciuk și ale pretinsei ministrese de externe a regiunii, Nina Shtanski, care în schimbul obedienței și al pozițiilor inflexibile în negocierile de reintegrare cu Chișinăul, își dobândesc resurse personale enorme din aceste ajutoare, din activitatea vamală și mai ales din cea de contrabandă. De la controlul major al frontierei de către autoritățile ucrainene și de la blocarea tranzitului cu produse accizabile prin punctele de frontieră necontrolate de autoritățile legitime ale Republicii Moldova, Tiraspolul a rămas fără resursele ilicite și averile potentaților locului se fac doar pe seama alocărilor de la Moscova, și ele în declin masiv.

O măsură economică realistă era obligatorie, iar primii pași au încercat să fie făcuți de autoritățile locale prin intermediul pretinsul legislativ de la Tiraspol, Sovietul Suprem, care a eșuat însă în tentativa de a aproba un pachet de modificări legislative anticriză în cadrul ședinței de miercuri. Adoptarea modificărilor legislative a căzut cu un vot, în ceea ce privește proiectul de amendamente „Referitor la acțiunile suplimentare pentru stabilizarea economiei rmn”, votat anterior în prima lectură. Proiectul de austeritate ratat a fost retrimis în comisii pentru reexaminare.

Motivul respingerii proiectului susținut de executivul de la Tiraspol a fost neasumarea austerității pentru că măsurile ar fi urmat să aibă un impact negativ asupra populației din regiune. Un deputat a declarat că mediul de afaceri trebuie susținut dar nu pe seama populației, după cum ar propune proiectul. Practic problema vine din lipsa de investiții și incapacitatea afacerilor locale de a se dezvolta independent și de a alimenta bugetul statului, în condițiile controlului autorităților, spolierii agenților locali de către controale repetate și autorități flămânde și a superdimensionării cheltuielilor sociale și a numărului de bugetari, pe model rus.

Stiri pe aceeasi tema

Publicitatea pe trotuare, experimentata in Franta. Marcajele din Lyon, Bordeaux si Nantes sunt efemere si biodegradabile

Ioana Badulescu

Alerta cu bomba pe aeroportul din Sofia (Bulgaria), un microbuz ar avea un dispozitiv exploziv

Cristiana Petrariu Bota

Premierul Spaniei a dizolvat Parlamentul din Catalonia si a anuntat alegeri anticipate pe 21 decembrie

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult